Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 9 de desembre del 2015

UOB denuncia que la Conselleria d'Educació incompleix la Llei de llibertat sindical



Avui dematí els representants d'Unió Obrera Balear han oferit una roda de premsa a la seu de la Conselleria d'Educació per denunciar que aquesta incompleix la Llei de llibertat sindical, en no cedir un local a la secció d'Ensenyament del sindicat.

Així mateix, ha informat que la Conselleria no facilita dades respecte als alliberats de què oficialment disposa cada sindicat arran de les eleccions de desembre de 2014.

La roda de premsa ha tingut lloc a les dependències de la Conselleria del carrer Alfons el Magnànim, on UOB ha instal·lat unes oficines simbòliques per denunciar la manca del local al qual té dret per llei.

Tot seguit transcrivim el comunicat on s'informa amb detall del contingut del que s'ha explicat a la roda de premsa.


COMUNICAT DE PREMSA

1. Un any després de les eleccions sindicals d'educació, la Conselleria continua sense complir la Llei de llibertat sindical.

Segons la Llei orgànica 11/1985 de 2 d'agost de llibertat sindical (BOE núm. 189, de 8 d'agost) al Títol IV, Article 8, punt 2. c), les seccions sindicals dels sindicats més representatius tenen el dret «a utilitzar un local adequat en què puguin desenvolupar les seves activitats en les empreses o en els centres de treball amb més de 250 treballadors»

UOB Ensenyament lluita des de fa pràcticament un any per a què la Conselleria d'Educació compleixi aquesta llei i, en conseqüència, posi a la disposició del sindicat un local adequat on poder treballar amb dignitat i privadesa.

La lluita començà el gener de 2015 amb la primera de tantes visites al Servei de Provisió Educativa, ocasió en què la representant de l'administració al·legà ignorància de la Llei.
El 30/01/15, després de reiterades visites al Servei de Provisió, UOB Ensenyament presentà, al registre de la Conselleria d'Educació, la sol·licitud formal d'un local adequat on desenvolupar les seves activitats.

Durant el mes de febrer i març, UOB Ensenyament repetí les consultes personals al Servei de Provisió obtenint sempre la mateixa resposta: que aconseguir un local era complicat i que havíem de tenir paciència, que feien el que podien. En definitiva, feia ja tres mesos que l'administració ens passava amb cançons i romanços.

El dia 1/03/15, UOB presentà una instància a Inspecció de Treball sol·licitant que instàs la Conselleria d'Educació al compliment de la Llei. No fou fins el 24/03/15 que el Director General de Treball i Salut laboral traslladà el nostre escrit a la Direcció General d'Educació.
Mentre tant, els representants de UOB Ensenyament continuàvem les nostres visites al Servei de Provisió sense cap novetat en la resposta obtinguda. Continuava, doncs, la burla vergonyosa als drets sindicals.

El 2/06/15 rebem resposta a la instància presentada quatre mesos abans a Direcció General deTreball: se'ns comunica que han traslladat el nostre escrit a la Conselleria d'Educació i que, per mitjà de contactes telefònics, se'ls ha informat que estan en procés de recerca del local. Torna-m'hi, torna-hi! Mig any després de les eleccions sindicals, el govern sortint en funcions no ha estat capaç de donar cap resposta més enllà de l'exasperant «ho estam mirant».

El 2/07/15, UOB Ensenyament torna a dirigir-se a Direcció General de Treball sol·licitant que reiteri a Educació el seu deure i estableixi, a més, un termini perquè es compleixi la Llei de llibertat sindical. A dia d'avui, encara no hem rebut resposta a aquesta sol·licitud.
Exigim també el compliment de la llei en la reunió bilateral a què UOB assistí el mes de juliol amb el nou conseller Martí March. «Ho mirarem», fou la seva resposta. La reunió dels representants de UOB amb la nova Directora General de Personal Docent seguí exactament el mateix esquema: «Acabam d'entrar i ho hem de mirar»

Se'ns explica, al mes d'agost, que des del Servei de Provisió Educativa s'ha de presentar un projecte a la Secretaria General d'Educació amb propostes de possibles locals, material d'equipament necessari i preu de lloguer, suposant que la Conselleria d'Educació no disposi de cap espai en propietat disponible per a què el sindicat que representa la tercera força en educació pugui exercir els seus drets, cosa que han d'estudiar. Se'ns convida, el mes de setembre, després d'algunes visites reivindicatives més, a presentar propostes si sabem d'algun espai disponible, cosa que UOB Ensenyament duu a terme dins el mes de setembre sense deixar de banda les visites als despatxos de l'administració per a fer el seguiment de l'estat de la situació.

Ja al mes d'octubre, a Direcció General de Personal Docent i al Servei de Provisió Educativa ens expliquen que han redactat el seu projecte, incloent-hi les propostes d'espais presentades per UOB, i l'han fet arribar a Secretaria General d'Educació; a partir d'aquest moment, ens diuen, hem de dirigir les nostres reclamacions a la Secretaria General.

Ens dirigim, doncs, a Secretaria General per parlar amb Francisco J. Gálvez Capellá, el Secretari General. Quina no és la sorpresa de UOB quan el Secretari General no ens rep i la seva secretària particular ens torna a remetre a Provisió Educativa. Arribats a aquest punt, la situació ja és denigrant, ens han marejat fent-nos anar d'un despatx a l'altre. Tornam a Provisió Educativa i ens tornen a remetre al Secretari General; ells, diuen, ja no poden fer res més. Demanam per segona vegada que el Secretari General ens rebi però ens asseguren que està molt ocupat i necessiten com a mínim una setmana per a poder saber quan ens podrà rebre. Sembla que se'n riuen de nosaltres. Quinze dies més tard d'haver-ho sol·licitat formalment, i ni tan sols a dia d'avui, cap funcionari de la Secretaria General d'Educació s'ha posat en contacte amb UOB. 

El 17/11/15 UOB Ensenyament rep un correu electrònic en què se'ns convoca per a l'endemà a les 11 hores del matí per anar a visitar tres locals disponibles. A la fi! Sembla que a menys d'un mes de complir-se l'any de les eleccions sindicals i després de més de mig any després que el nou govern guanyés les eleccions, s'entreveu una possibilitat de poder treballar en un espai que, esperam, estigui en condicions.

Dia 18/11/15, el dia de la visita tan esperada, una hora i mitja abans de la cita, que encara no sabem on s'ha de produir, rebem una telefonada del Cap del Servei de Provisió dient que s'ha d'anular la visita als possibles locals. Com?! La Llei de llibertat sindical és un joc per al govern de torn? On és la serietat professional? Així funciona la Conselleria d'Educació? Dos dels tres locals que s'havien de visitar eren ocupats per una associació que fa dos anys que no els utilitza però abans de mostrar-nos-els han de verificar que aquesta associació no hi continua interessada. Ara se n'adonen?Interessada? Després de dos anys de tenir dos locals inutilitzats? Aquesta fou la gota que feu vessar el tassó de UOB Ensenyament. «Si podeu esperar a finals de la setmana que ve, ens faríeu un favor» fou la darrera resposta que rebérem del Servei de Provisió. I a 9 de desembre, encara no sabem res de nou. UOB Ensenyament no es presentà a les eleccions sindicals per a fer favors ni per a que l'administració faci befa de la legislació vigent.

La situació, doncs, ha esdevingut insostenible, vergonyosa, inacceptable, indignant i ens aboca a prendre mesures desesperades com la d'avui. Vergonya, cavallers, vergonya!

2. La Conselleria no informa sobre els alliberats que corresponen a cada sindicat

Per altra banda, avui fa exactament un mes que demanàrem per escrit a la Conselleria quin crèdit horari corresponen a cada sindicat i quants alliberats ha sol·licitat cadascun d'ells, i encara no tenim cap resposta.

Pel que fa a UOB sabem que ens corresponen per llei 3,21 alliberats. Ho demanàrem el 9 de febrer i la Conselleria ens comunicà oficialment la xifra el 15 de març. Aquesta xifra es calcula matemàticament en funció del percentatge de vot a les eleccions, que en nostre cas va ser l'11,63%.

Ens hem trobat, emperò, que a les diferents reunions convocades per la Conselleria s'hi han anat presentant, en nom de sindicats menys votats que UOB, més representants que els alliberats que ens corresponen a nosaltres.
Tenim dret a saber, per tant, si totes aquestes persones són oficialment alliberats sindicals o no. La millor manera d'esvair el dubte és que la Conselleria contesti la nostra pregunta, cosa que, tornam a dir, encara no ha fet al cap d'un mes.