Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 24 de febrer del 2016

Convocatòria d'acreditació de competències professionals a través de l'experiència laboral


Reproduït de la web de la Conselleria:

Oberta la convocatòria d'acreditació de competències professionals a través de l'experiència laboral per a una trentena de qualificacions professionals

Darrera actualització: 23/02/2016

La Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació i Universitat ha iniciat el procediment per acreditar oficialment la qualificació professional de les persones que han aconseguit una competència professional a través de l’experiència professional i de vies no formals de formació. En la darrera convocatòria, que va tenir lloc el 2014, dels 789 presentats varen obtenir una acreditació completa 523 persones, que suposen el 66’3% de les sol·licituds, 162 acreditacions parcials, un 20’5%, i 104 sol·licituds no aconseguiren cap acreditació, el que correspon a un 13’2% del total.

Són moltes les persones que compleixen els requisits per aconseguir aquestes qualificacions professionals en algun dels tres nivells convocats (1, 2 i 3), que són tenir entre 18 i 20 anys com a mínim i una experiència laboral mínima de 2-3 anys en els dos casos, depenent del nivell de qualificació al qual s’aspira d’acord amb les competències professionals que es volen acreditar, amb un mínim de 1.200 hores treballades els darrers 10 anys i una formació no formal de 200 hores com a mínim.

Enguany, es convoquen els procediments corresponents a 32 qualificacions professionals, 4 més que la convocatòria anterior, entre les quals hi ha les següents: operacions auxiliars de serveis administratius i generals; activitats d’auxiliars de comerç, magatzem o xarxes informàtiques; operacions bàsiques de cuina, restaurant i bar; atenció sanitària; perruqueria; educació infantil; manteniment del motor, i docència de la formació per a l’ocupació.

El passat 24 de desembre es va publicar en el BOIB la Resolució del conseller d’Educació i Universitat per la qual es convoca aquest procediment. A principis del mes de febrer es va enviar una carta explicativa a tots els instituts de les Illes, així com als agents socials, a les institucions i a la comunitat educativa implicats. Aquest és un procediment estructurat que ha de permetre comprovar (avaluar), mitjançant l’aportació de documents i la realització de diferents tipus de proves, si una persona és capaç de desenvolupar competentment les «funcions» (criteris de realització i realitzacions professionals) pròpies d’una professió, especificades en el Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals (CNCP).

La finalitat és millorar la integració laboral, la promoció professional i el reconeixement social dels candidats, així com fomentar la cultura de l’aprenentatge permanent. És un fet que, actualment, les empreses requereixen treballadors que han de ser eficients i han de millorar contínuament la seva qualificació professional, a fi de poder atendre els canvis constants del sistema productiu. Amb aquestes acreditacions es vol afavorir la reincorporació dels candidats als sistemes educatius i la lliure circulació de treballadors dins el marc de la Unió Europea.

Tots els interessats a obtenir aquesta acreditació oficial tenen fins al dia 25 de febrer per inscriure’s a les reunions que la Conselleria ha organitzat a totes les illes a fi de posar a l’abast de tothom la informació necessària. Aquestes reunions es duran a terme durant el pròxim mes de març als llocs següents:

. A Mallorca, dia 3 de març, a les 17 h, a l’IES Son Pacs (ctra. de Sóller, 13, Palma)

. A Menorca, dia 8 de març, a les 16 h, a l’IES Joan Ramis i Ramis (av. de Vives Llull, 15, Maó)

. A Eivissa, dia 10 de març, a les 16 h, a la seu de la UIB a Eivissa i Formentera (c. del Calvari, 1, Eivissa)

Per poder assistir a aquestes reunions gratuïtes és necessari que, a efectes organitzatius, es formalitzi la inscripció corresponent mitjançant el formulari en línia que es troba a la pàgina web http://experienciaprofessional-ib.caib.es/.

El termini per presentar les sol·licituds d’inscripció al procediment s’obrirà el pròxim 4 d’abril i romandrà obert fins al 22 d’abril de 2016.

Accés a la nota de premsa:
http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=2562571&coduo=7&lang=ca