Retem comptes

Cerca en aquest blog

dilluns, 23 de maig del 2016

Més LOMCE als nous currículums


El Govern balear ha aprovat els nous currículums LOMCE. Des del primer moment s’han elaborat a porta tancada i prescindint d’un autèntic consens i diàleg amb la comunitat educativa, consens i diàleg que tant havien promès durant la campanya electoral de les passades eleccions autonòmiques. Crida l’atenció com, per a aquest Govern, hi continua havent matèries de primera i de segona.

Per començar, a Secundària només serà obligatori cursar, durant el primer curs, 3 hores setmanals de Música i Educació plàstica. Després l’alumnat podrà continuar els seus estudis de 2n, 3r i 4t d’ESO sense tornar a cursar aquestes dues matèries. En altres territoris, com al País Valencià, s’han destinat moltes més hores obligatòries a les matèries artístiques.

Queda clar que per a la Conselleria d’Educació i Universitat de les Illes Balears les matèries artístiques són de segona. I ho són tant que, de cada vegada més, els alumnes que volen estudiar el batxillerat d’Arts tenen més impediments. Aquests dies hem observat com el departament d’Educació visual i plàstica, el claustre, l’alumnat i els pares de l’IES Berenguer d’Anoia han manifestat preocupació i malestar perquè la Conselleria els vol reduir mig grup del batxillerat d’Arts, un batxillerat que, en aquest centre, té més de quinze anys d’història. L’excusa de l’Administració és la mateixa que ha emprat en el moment de fulminar el batxillerat nocturn de l’IES Ramon Llull i l’IES Mossèn Alcover, la “previsió de nombre de matrícules de cara al proper curs” o allò que anomenen “optimització de recursos” en lloc de retallades. Si de per sí ja era prou ridícula l’escassa oferta d’estudis de batxillerat d’Arts i de batxillerat nocturn a les Balears, ara pretenen acabar-s’ho de carregar del tot per estalviar-se, en definitiva, places docents.

Amb les matèries humanístiques l’Administració tampoc es talla. Finalment, Història de la filosofia no serà obligatòria en el batxillerat d’Arts. Recordem que, fins no fa gaire, s’estudiava Filosofia a totes les modalitats i cursos de batxillerat, inclòs el d’Arts. A diferència de les Balears hi ha territoris, com Catalunya, on continua essent obligatori a totes les modalitats i cursos de batxillerat.

I què passa amb les matèries lingüístiques? Segons la Conselleria “l’ensenyament de l’Anglès es veurà reforçat no amb més hores lectives, sinó amb desdoblaments de totes les hores en grups de vuit a quinze alumnes”. El que no sabem és com ho durà a terme, sobretot en aquells centres on hi ha manca d’espai i moltes de les classes s’imparteixen dins barracons. Tampoc entenem per què aquests desdoblaments no s’aplicaran a altres matèries, com per exemple a Català.

Un altre aspecte que crida l’atenció és el nombre d’hores de lliure disposició i el seu repartiment per cursos, cicles i etapes educatives. Els centres d’educació primària disposaran de 14,5 hores setmanals durant el primer cicle i 11,5 hores setmanals durant el segon cicle. Per tant, un total de 26 hores setmanals de lliure disposició. A l’ESO hi haurà 6 hores setmanals repartides a parts iguals entre els tres primers cursos; a 4t no n’hi haurà cap. No queda clar el criteri que s’ha seguit però s’intueix quin és l’objectiu final. Amb una quota tan elevada d’hores de lliure disposició es corre el risc que alguns directors se n’aprofitin en el moment de perfilar places docents, convertint les adjudicacions en un mercadeig més típic de l’ensenyament privat que no pas públic.

En definitiva, sembla que ens hem de seguir empassant com la Conselleria continua fent passes de gegant cap enrere amb la complicitat absoluta d’aquells que vingueren per “millorar el sistema i escoltar” als vertaders professionals.

PRIMÀRIA:

ESO:

BATXILLERAT:
     
Podeu consultar tots els currículums no universitaris vigents a les Illes AQUÍ
Consultau també les modificacions de les ordres de desplegament publicades el 24/5/16:
-de Primària
-de Secundària
-de Batxillerat