Retem comptes

Cerca en aquest blog

dijous, 28 de juliol del 2016

Informe: Martí March fa un "balanç positiu" de l'Acord marc rebutjat pels docents

Foto: Última Hora
A la mesa sectorial que va tenir lloc ahir dematí el conseller d'Educació, Martí March, va fer una valoració positiva de l'Acord marc, deu mesos després de la seva signatura amb els sindicats STEI i CCOO i al qual va donar suport ANPE posteriorment. Lamentà que la resta de sindicats no li donàs suport però no va fer cap referència al suspens amb què l'Assemblea de Docents ha qualificat la gestió de la Conselleria.

Des d'UOB vam recordar que l'Acord marc va ser rebutjat pel 69,5% dels docents i que hem denunciat el seu incompliment, i vam advertir del malestar qui hi ha als centres educatius, principalment per les ràtios entre altres motius. Explicam la nostra intervenció en aquesta altra entrada. Tot seguit vos oferim un resum de les intervencions del conseller i dels directors generals de Personal i Planificació.

El conseller va fer un repàs de les actuacions del Govern i el seu departament. Destacà la derogació del TIL i la llei de símbols, i pel que fa a la LOMCE va dir que "hem fet el que podíem fer", es va mostrar a favor dels currículums i de l'"autonomia de centres" i va afirmar que s'havien "recuperat" (sic) matèries com Plàstica, Filosofia o Música.

Es va felicitar per haver suspès la convocatòria de les revàlides de 3r i 6è de Primària, afegí que "els preocupen els efectes perversos" de les d'ESO i Batxillerat i va dir que preveu que la LOMCE serà modificada en alguns aspectes.

Va afirmar que s'han revertit les retallades i que el pressupost inicial de 817 milions d'euros de 2016 es veurà incrementat a la liquidació final. Segons va dir hi ha més de 400 nous docents. Es va referir a la millora del procés de substitucions, a la consolidació de la plantilla d'inspectors, la recuperació de la paga extra de Nadal i l'1%, el retorn dels sexennis pel setembre, la reducció d'una hora lectiva a secundària i les ajudes a les famílies per a llibres i menjador, que es convocaran a principis de setembre amb un pressupost d'1,4 milions.

Recordà la recuperació del Decret de mínims, defensà el decret de llengües estrangeres i es referí al model lingüístic que elabora la comissió d'experts, que segons va dir publicarà les primeres recomanacions a principis de 2017.

Pel que fa als aspectes que el conseller considera negatius, va citar el model de finançament estatal que perjudica les Balears. El servei de prevenció de riscos laborals propi d'Educació està pendent del vistiplau d'Hisenda i de criteris organitzatius i la remuneració de les baixes per malaltia és en mans d'un grup de treball un cop va passar per la mesa general. Es va mostrar obert a renegociar les reduccions horàries per als majors de 55 anys.

El conseller acabà afirmant que no vol caure en l'"autocomplaença" però que els resultats podrien haver estat pitjors donades les circumstàncies, i que "el balanç és positiu".


Servei de prevenció, extra de Nadal, sexennis

La directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, va citar les substitucions immediates de baixes i el 12,5% de la paga de Nadal, que hem cobrat el mes passat, i va dir que el 37,5% pendent el cobrarem el desembre de 2016 o el gener de 2017 (recordem que l'Acord marc deia que el cobraríem el curs 15-16). Explicà que els criteris de plantilles de FP i Règim Especial quedaran enllestits pel novembre.

Indicà que es donaran facilitats perquè els interins cobrin els sexennis, malgrat les dificultats que suposa la discontinuïtat de la seva feina. Amb 30 anys de serveis, ininterromputs o no, i 500 hores de formació s'adjudicaran cinc sexennis, mentre que per a quantitats inferiors s'establiran els criteris corresponents.

Sobre el servei de prevenció va explicar que a Educació hi ha tres comitès intercentres corresponents a Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera, mentre que a la resta de Funció pública hi ha un sol comitè central, i que s'està estudiant com fer-ho encaixar per mantenir l'estructura actual. Volen dur-ho a mesa sectorial i que sigui operatiu pel setembre.

Informà que la Mesa general acordà iniciar la recuperació dels permisos per al personal administratiu ("moscosos"), la remuneració de les baixes per malaltia, l'actualització de les ajudes del Fons social i en general la reversió de les retallades de 2012.


Ràtios

El director de Planificació, Ordenació i Centres, Antonio Morante, parlà d'una "rebaixa gradual de les ràtios" a Infantil i Primària i assegurà que a ESO i Batxillerat no s'aplica el 10% extra dins el procés de matrícula ordinària.

Afirmà que a 4t d'Infantil el 82% dels centres tenen menys de 22 alumnes per grup, el 99% menys de 25, i  "un o dos" centres estan a 26 alumnes, xifres totes per damunt dels 20 alumnes màxim compromesos a l'Acord marc. Informà que s'han enviat 22 mestres als centres que tenen entre 23 i 25 alumnes per grup i 45 docents en total a Infantil.

Segons el director general a 5è d'Infantil la mitjana és de 21,80 alumnes per grup i a 6è de 22,18, i advertí que que "es pot arribar fins a 28". A Primària la mitjana és de 22-23 alumnes i s'hi ha enviat 15 docents més. El cost total dels nous 45 docents d'infantil i els 15 de Primària és entre 2,5 i 3 milions d'euros.

Va dir que malgrat el descens de natalitat, i a diferència d'altres CCAA, les Balears tenen el problema afegit de la pressió demogràfica dels nouvinguts i que un augment de matrícula encara pot comportar la necessitat de més docents.

Vegeu en aquesta altra entrada la intervenció dels representants d'UOB.

Nota de premsa de la Conselleria
http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=2660469&coduo=7&lang=ca