Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 28 de setembre del 2016

Informe: Què se n'ha fet del 30% per a Educació?



Segons les notícies que ens arriben, a la reunió d'ahir amb l'Assemblea de Docents el conseller va dir respecte al 30% compromès per a Educació que no han arribat doblers de Madrid ni hi ha hagut cap increment del dèficit. Per altra banda demà dijous hi ha una mesa sectorial amb el punt "Informació del 30% de les millores de finançament per a Educació" a l'ordre del dia.

Feim un repàs tot seguit del camí que ha fet aquest compromís i de la situació a hores d'ara.

Recordem que l'Assemblea de Docents va haver de reclamar oficialment el mes de maig la reunió amb el conseller per parlar del 30%, tal com establia el document del compromís que va possibilitar la suspensió de la vaga indefinida. A la reunió, que finalment va tenir lloc el 24 de maig, el conseller no va garantir el compliment del compromís i es va limitar a prometre una nova reunió en tenir més dades.

Finalment el 20 de juny va arribar la resposta oficial de la Conselleria, que va merèixer la rèplica  contundent de l'Assemblea de Docents amb un suspens a la política educativa del Govern.

La resposta de la Conselleria deia que la millora de finançament, és a dir el 30% de 114 milions (corresponents a l'increment del dèficit permès del 0,3% al 0,7% del PIB), no es podia concretar pels següents motius:
  • Encara no l'havia aprovat el Consell Europeu, amb el precedent d'una recomanació de la Unió Europea de 18 de maig que no aprovava les mesures per reduir el dèficit proposades pel govern espanyol.
  • El nou Pla econòmic i Financer (PEF) 2016-17 del Govern balear encara no havia estat informat per l'Autoritat independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ni aprovat pel Consejo General de Politica Fiscal y Financiera (CPFF).
  • Les desviacions pressupostàries que es poguessin produir dins el 2016. Dins aquestes, sempre segons el document, ja hi havia una previsió bàsicament per l'increment de places docents i de substitucions, a més de la reducció de 20 a 19 hores a Secundària, la reducció de ràtios a infantil, el reforç d'equips d'atenció primerenca i la facultat de Medicina.
Què ha passat de llavors ençà?
  • Pel que fa a l'aprovació del Consell Europeu, una decisió d'aquest organisme de 12 de juliol diu que "Espanya no ha pres mesures eficaces per seguir les recomanació de 21 de juny de 2013", sense entrar en aprovar o no l'increment del dèficit.
  • El 7 de juliol  l'AIReF va valorar positivament el PEF presentat per les Balears. El CPFF, que normalment s'hauria reunit el juliol, encara no ho ha fet. El Govern balear el va reclamar a principis d'agost.
  • Sobre l'argument de l'increment de quota docent, substitucions, davallada de ràtios, etc., ara no hi entrarem en detall però com es pot veure dia rere dia es multipliquen les reivindicacions d'un major pressupost per a Educació. La darrera, la del Consell Escolar de les Illes Balears de dilluns.

Ara queda per veure si el Conseller aportarà alguna novetat de darrera hora a la mesa sectorial de demà.