Retem comptes

Cerca en aquest blog

divendres, 23 de setembre del 2016

Informe revàlides LOMCE (2a part): Reunió del conseller March amb els sindicats d'ensenyament públic


Divendres 23 de setembre horabaixa va tenir lloc una reunió del conseller Martí March amb els sindicats de l'ensenyament públic, dins la ronda de trobades amb els diferents sectors de la comunitat educativa. Segons va explicar el conseller la primera reunió va ser amb la FAPA i queden per fer-ne amb patronal i sindicats de concertada, Assemblea de Docents, alumnes i associacions de directors.

La conclusió a què hem arribat els representants d'UOB que hi vam assistir és que caldrà una gran mobilització contra la LOMCE i les revàlides per enviar un missatge clar de rebuig a Madrid, a fi d'evitar que la LOMCE es consolidi i les revàlides passin a tenir efectes acadèmics el curs 16-17.

Resumim tot seguit les declaracions del conseller (al final explicam quina ha estat la nostra intervenció):
  • Divendres el consell de Govern va aprovar la presentació del recurs contra les revàlides al Tribunal Supremo, al·legant bàsicament invasió de competències. Altres CCAA també ho han fet o ho faran.
  • Han demanat una conferència sectorial d'Educació per parlar-ne però el govern espanyol no la convoca amb l'excusa que estan en funcions. Segons diu el conseller, les CCAA que s'hi oposen treballen coordinadament.
  • Ha recordat que el curs passat les revàlides de primària no es van fer com a tals sinó que es van validar les avaluacions internes dels centres, i que això ha comportat un requeriment del Ministerio contra la Conselleria. La previsió és que aquest curs es tornin a fer igual.
  • La legislació de normativa de revàlides pel que fa a Batxillerat s'ha redactat sense comptar amb les CCAA i el CRUE ("Consejo de Rectores de Universidades Españolas").
  • A les Balears s'ha creat una comissió mixta UIB-Conselleria d'Educació per preparar les proves de Batxillerat, que enguany encara no tindran efectes acadèmics però sí comptaran com a selectivitat. Es duran a terme com sempre a la UIB.
  • Les universitats si volguessin ja podrien fer proves d'accés pròpies però ho consideren poc probable.
  • L'ordre de desplegament de les proves ha de passar pel Consejo Escolar del Estado, que ara no és operatiu per jubilació del president i vicepresident i mort del secretari. El govern espanyol en funcions no té atribucions per renovar els càrrecs, però el conseller dóna per segur que els serveis jurídics de l'Estat trobaran la manera de fer les revàlides.
  • Les revàlides d'ESO, que aquest curs no tenen efectes acadèmics, duren cinc dies. El conseller ha destacat que és molt difícil o impossible motivar els alumnes que han aprovat l'ESO perquè les facin.
  • Les revàlides de Batxillerat afecten uns 3.000 o 4.000 alumnes i les d'ESO uns 7.000 o 8.000, i han de ser controlades i corregides per funcionaris. Queda per veure com es farà a la concertada, quin serà el cost per a la Conselleria, com es gestionaran les reclamacions sense que això afecti al calendari escolar, etc.
  • Davant aquestes dificultats de gestió, la intenció de la Conselleria és fer les revàlides d'ESO com es fan les de Primària. Si els alumnes no fan les proves perquè els pares no ho volen "no passa res".
  • El conseller ha dit que a les Balears fins i tot el PP no està còmode amb les revàlides i que si pogués se les llevaria de damunt.
  • Ha recordat que la Conselleria treballa en el seu propi model d'avaluació externa mitjançant el IAQSE per fer proves mostrals.
  • Igualment ha recordat que la LOMCE està recorreguda al TC per part de CCAA com Catalunya, País Basc, Canàries i Andalusia.
Els representants d'UOB vam exposar la incertesa de no conèixer el temari de Batxillerat mentre no es publiqui l'ordre de desplegament, que encara té de temps per aprovar-se fins el 30 de novembre, quan a mitjan octubre ja s'ha de presentar les programacions.

Pel que fa a la desaparició de la comissió d'experts de la selectivitat, el director de Planificació va dir que a la comissió mixta UIB-Conselleria hi haurà un especialista per matèria.

Vam recordar que amb el PP els docents vam boicotejar les revàlides de primària, i que es pot dur a terme una mobilització semblant amb les d'ESO.

Davant la nostra pregunta de si s'han plantejat fer una declaració d'intencions com a Catalunya, on han anunciat que no faran les revàlides LOMCE, el conseller va dir que enguany Catalunya farà les seves pròpies proves, d'una manera semblant com es volen fer aquí en un futur, i es va demanar què passarà si la LOMCE es consolida i el curs 17-18 passen a tenir efectes acadèmics.

Tots els sindicats van manifestar el seu rebuig a la LOMCE amb diferents matisos. La majoria vam coincidir que la resposta a les revàlides ha de ser política i que serà necessària una gran mobilització per aturar la LOMCE.