Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimarts, 20 de setembre del 2016

Més de 12 mil alumnes de formació professional, 1.952 de FP Bàsica


Nota de premsa de la Conselleria:

Més de 12 mil alumnes s'incorporen avui als estudis de formació professional a les Illes Balears

Darrera actualització: 19/09/2016
Amb motiu de l’inici de les classes de formació professional, el vicepresident Gabriel Barceló i el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, han participat avui matí a l’acte inaugural del curs de l’IES Francesc de Borja Moll de Palma. Els ha acompanyat la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, a més del director del centre, Juan José Rey. Durant el transcurs de la seva visita, el conseller ha manifestat que el seu departament aposta per la formació professional com una eina essencial per a millorar la qualificació professional dels treballadors de les Illes.

12.110 alumnes comencen avui a les Illes Balears el curs de formació professional bàsica, dels cicles mitjà i superior d’FP i d’FP dual, tot i que encara no ha acabat la matriculació de l’FP a distància, ni tampoc la dels alumnes que s’han presentat a les proves de setembre. En aquest sentit, tenint en compte la mitjana i el ritme actuals, es preveu que s’arribarà a prop de catorze mil alumnes quan acabi el període de matriculació. El procés de matriculació de tota aquesta oferta formativa roman obert fins al 31 d’octubre.

Actualment, hi ha 1.952 alumnes matriculats a FP bàsica, dels quals 261 estudien a Eivissa, 10 a Formentera, 1.477 a Mallorca i 204 a Menorca. Quant a l’FP de grau mitjà, hi ha un total de 6.101 alumnes matriculats, dels quals 569 estudien a centres d’Eivissa, 17 a Formentera, 4.857 a Mallorca i 658 a Menorca. Finalment, 4.057 alumnes estan matriculats a cicles superiors d’FP, dels quals 331 els estudien a Eivissa, 3.465 a Mallorca i 261 a Menorca.

El curs 2016-2017 hi haurà 1.094 places docents de formació professional a les Illes Balears. D’aquestes, 8 places són de Formentera, 152 d’Eivissa, 127 de Menorca i 806 de Mallorca. Queda pendent conèixer el número de professors d’ESO i Batxillerat que també imparteixen assignatures d’FP.

Enguany l’oferta formativa d’FP s’ha incrementat en 11 cicles, dels quals 2 són de nova implantació a les Illes Balears: el cicle de grau mitjà d’Emergències i protecció civil i el cicle d’FP bàsica de Manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo.

Cal fer menció també que per primera vegada l’oferta formativa pública inclou el cicle de grau superior d’Higiene bucodental a dos centres (IES Marratxí i IES Mossèn Alcover de Manacor).

Nous cicles per a totes les illes

Una de les línies d’actuació de la Conselleria en l’àmbit de la formació professional és la seva adaptació a les necessitats i novetats del món laboral. Això fa que l’oferta formativa es modifiqui per donar pas a nous cicles.

A Menorca s’oferirà el grau superior de Laboratori de diagnòstic clínic i biomèdic, a l’IES Cap de Llevant de Maó, i el grau mitjà de Manteniment electromecànic, a l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella.
L’IES Marc Ferrer de Formentera augmenta també l’oferta perquè impartirà els dos cicles de grau mitjà de Restauració i  Cuina i gastronomia de manera simultània. Fins ara aquest centre  oferia  aquesta formació de manera alternada.

El CIFP de Can Marines de Santa Eulària del Riu (Eivissa) ampliarà la seva oferta amb el cicle de grau mitjà de Jardineria i floristeria. Aquest centre es va crear l’any passat i cada any incrementa la seva oferta.
A Mallorca s’incorpora el cicle de grau superior d’Higiene bucodental a l'IES Marratxí i a l'IES Mossèn Alcover de Manacor. A més, s’incorpora a l’IES Ramon Llull de Palma el cicle de grau mitjà d’Atenció a les persones en situació de dependència, per la gran demanda que experimenta aquest sector, i a l’IES Emili Darder de Palma el grau superior d’Administració de sistemes informàtics en xarxa. També convé destacar que enguany s’ofereix la possibilitat d’obtenir dues titulacions superiors en tres anys: d’una banda, a l‘IES Pau Casesnoves d’Inca, els cicles de grau superior de Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i el d’Informàtica i comunicacions; i, per altra banda, l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca oferirà els cicles de Màrqueting i  publicitat i el de Gestió de vendes i espai comercial de doble titulació. Aquest darrer cicle s’oferirà en la modalitat d’FP dual per primera vegada, com el cicle de grau mitjà de Producció agropecuària a l’IES Josep Sureda i Blanes de Palma.

Noves implantacions de cicles també a FP Bàsica i FP Dual 

A Eivissa s’oferirà el cicle d’FP bàsica d’Informàtica i comunicacions a l’IES Sant Agustí de Sant Josep de sa Talaia.

A Menorca s’incorpora el cicle d’FP bàsica d’Activitats comercials a l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior.
I a Mallorca s’implanta el cicle d’FP bàsica de Manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo a l’IES Baltasar Porcel d’Andratx i a l’IES Juníper Serra de Palma.

Respecte a l’FP dual, també s’incrementen en 4 els cicles formatius a centres de Mallorca. A l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca s’impartirà el grau superior de Gestió de vendes i espais comercials, a l’IES Josep Sureda i Blanes de Palma el grau mitjà de Producció agropecuària i els graus superiors d’Assistència a la direcció i d’Administració i finances al CC San Josep Obrer I de Palma.  

La formació professional a l’IES Francesc de Borja Moll

Per primera vegada a les Illes Balears aquest centre impartirà el cicle de grau mitjà de nova implantació d’Emergències i protecció civil. Coordinat amb la Direcció General d’Emergències i els cossos de bombers de l’illa de Mallorca, aquest cicle cobrirà les tasques pròpies del servei en els àmbits urbà, forestal i en infraestructures aeroportuàries. Aquest primer curs compta amb 20 places que han quedat cobertes.
L’oferta formativa de l’IES Francesc de Borja Moll inclou 7 cicles formatius de grau superior (Comerç internacional, Assessoria d’imatge personal i corporativa, Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, Desenvolupament d’aplicacions web, Dietètica, Laboratori de diagnòstic clínic i biomèdic i Administració de sistemes informàtics en xarxa) i 7 cicles formatius de grau mitjà (Activitats comercials, Estètica i bellesa, Perruqueria i cosmètica capil·lar, Sistemes microinformàtics i xarxes, Farmàcia i parafarmàcia, Cures auxiliars d’infermeria i Emergències i protecció civil), i 1 cicle de FP bàsica (Imatge personal). Alguns d’aquests cicles també s’ofereixen en la modalitat d’FP dual o FP a distància.

Ara mateix hi ha 738 alumnes matriculats als cicles formatius de Formació Professional dels que 399 són de grau mitjà, 304 de grau superior i 32 a FP bàsica.

També ofereix, en col·laboració amb el SOIB, diverses accions formatives de Gestió administrativa i financera del comerç internacional i de Confecció i publicació de pàgines web que permeten l’obtenció d’un certificat de professionalitat.