A la mesa sectorial extraordinària d'ahir es tractà com a segon punt l'oferta formativa de Formació Professional per al curs 2017-2018.
La no ampliació de l'oferta formativa d'algunes famílies professionals, o la manca d'instal·lacions, són una prova fefaent dels efectes de l'espoli fiscal i la insuficient d'inversió pública de l'estat espanyol a les illes Balears:
- Si bé es té present l'augment de demanda de matrícula a l'hora de planificar l'oferta, això no sempre suposa un nou grup. Per exemple, no s'amplia l'oferta d'Auxiliar d'infermeria perquè no hi ha lloc per a la Formació en Centres de Treball (FCT) "ni mercat laboral", en paraules dels representants de l'Administració. Per part nostra ho consideram tot plegat una prova més de la manca d'inversió pública a la Sanitat de les Balears. A la manca de llits hospitalaris, cues als PAC i excés de llistes d'espera, s'hi afegeix una insuficient plantilla de treballadors sanitaris que perjudica tant l'accés al treball com l'atenció als pacients.
- En el cas de Nàuticopesquera tampoc no es pot augmentar l'oferta per la inversió necessària en obres i equipament.
- Degut a la manca d'instal·lacions als centres educatius, s'han de fer convenis amb empreses i entitats per fer la part pràctica tant a hotels, hospitals, etc.
Els representants de la Conselleria explicaren que l'oferta s'ha planificat arran de les propostes dels centres educatius, als quals s'ha animat a canviar de cicles si hi havia poca demanda. Segons van dir, també s'han tingut en compte les previsions d'augment de matrícula, les necessitats d'equipament, si els centres havien consultat amb el sector professional, etc. Igualment s'ha escoltat el Consell de FP, l'Institut de Qualificacions Professionals i el Conveni de Cambres. De totes aquestes consultes s'han detectat les famílies professionals a l'alça i les que estan estancades.
S'ha actualitzat la matrícula dels darrers tres cursos i l'oferta global augmenta en 11 grups, alguns reconvertits a FP presencial.
Segons els nostres càlculs l'oferta d'enguany ha tingut les següents variacions:
- FPB: 5 cicles menys.
- FP Dual: 4 cicles més.
- Cicles de Grau Mitjà: 6 cicles més.
- Cicles de Grau Superior: 6 cicles més.
S'ha incorporat Higiene Bucodental, que fins ara només en tenia la privada. La formació dels docents es fa a través de l'EBAP.
A Activitats físicoesportives puja la demanda i tampoc no hi ha places suficients per a la FCT, però la Conselleria ho considera un problema menor perquè segons van dir molts alumnes continuen els estudis amb un cicle de grau superior o a l'INEF.
La directora general va explicar que les empreses continuen demanant el curs de creativitat i innovació, que va començar el 2015-2016 i a través del qual els alumnes treballen l'actitud i la preparació. Hi van participar dos docents d'instituts grans que ara fan l'acompanyament a altres centres educatius. Aquest curs es farà a Menorca i Eivissa i és possible que es faci un segon curs a altres centres de Mallorca.
Es continuarà oferint formació permanent per als docents de Formació Professional Bàsica. Segons els nostres càlculs, enguany l'oferta de FPB a les Balears es redueix en 5 cicles i es dóna el cas que hi ha comunitats autònomes que no en tenen o en tenen molt pocs. Els representants de la Conselleria, que admeten que es va implantar de mala manera per "ordeno y mando" des de Madrid, no van aclarir quina inversió s'hi ha fet o es farà amb els 80 milions per a cicles de Grau Mitjà i FPB que es van anunciar l'abril passat per al període 2014-2020.
Van dir també que s'ha de perfilar l'alumnat que pot fer FPB, estudiar quin tipus de cicles es posen i continuar la formació dels docents. La directora general va admetre que els currículums de Madrid no són realistes, que hi ha una manca d'espais i recursos materials i que en general la FPB s'ha de reconduir i millorar. Va dir també que en canvi "a Andalusia els sobra l'espai".
Es detecta un abandonament alt a cicles de Grau Mitjà, que la Conselleria atribueix a la matrícula en segona opció dels alumnes que queden sense plaça i a una mala orientació. Per resoldre aquest darrer problema es fan jornades de FP amb orientadors i es posa a disposició el Punt d'Orientació Acadèmica Professional (POAP) de la Direcció General de FP.
Per altra banda hi ha cicles poc demandats per desconeixement. Per promocionar-los es continuaran fent les Festes Pro, com la que va tenir lloc a Inca, on es mostren les feines dels alumnes de FP. Enguany es duran a Eivissa i Menorca.
Es treballa per solucionar el problema dels carnets professionals, que en algunes famílies (Fred i calor, Fitosanitària, Socorrisme, etc) els alumnes han de demanar a les empreses amb una despesa addicional. Hi ha converses amb Indústria perquè el carnet s'obtingui juntament amb el títol. Es farà un quadre de correspondències amb un catàleg de qualificacions i es preveu que alguns cicles es puguin completar cursant els mòduls pertinents.
S'han trobat també amb una manca de titulacions adequades a la tipologia del sector, com en el cas de dues de Nàutica de les quals només n'hi havia una de FPB. S'han demanat a Madrid.
FP DUAL:
- Després de 4 anys d'existència es troben que no poden treure normativa perquè encara no hi ha l'estatal, que esperen de fa dos anys.
- Hi ha més empreses que alumnes que la sol·liciten, segons la Conselleria degut a la manca de promoció. Es procurarà fer difusió també entre persones a l'atur o que vulguin millorar professionalment.
FP A DISTÀNCIA:
- Han detectat dificultats per part dels docents per impartir aquesta modalitat, que exigeix una metodologia diferent. Fan falta docents especialistes però al mateix temps es troben amb el problema de la inestabilitat de les plantilles.
- Es retiraran cicles que no han funcionat a distància perquè impliquen moltes pràctiques, com els de Cuina.
- També es retiraran cicles amb poca demanda i alt abandonament.
- Es troben amb el problema del material obsolet degut a que Madrid no l'actualitza, i la Direcció General i els docents no estan capacitats per actualitzar-lo.
- Volen reprendre el contacte amb l'Institut Obert de Catalunya (IOC), que el PP va suspendre, i tornar a fer exàmens pràctics d'aquest institut a les Balears. Segons la directora general l'IOC és un referent de qualitat i compta amb docents especialistes en la FP a distància.
- En tot cas van garantir que no es llevarà tota la formació a distància.