Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 11 d’abril del 2018

Model lingüístic escolar: pròxima fase, el CEIB




El dijous 5/4/18, el darrer esborrany del Model Lingüístic Escolar , un cop aprovat, deixà l'àmbit de la Mesa Sectorial d'Ensenyament (MSE) després d'haver-s'hi treballat durant dos anys en set ocasions.

A la MSE, continuàrem insistint en els següents aspectes:
  • Queda pendent que Inspecció Educativa ens remeti l'informe sobre la situació real del català a les aules que anuncià que faria públic al gener del 2017, cosa que encara esperam.
  • També queden pendents de contestar les preguntes que tenim entrades al registre sobre quants centres imparteixen Socials i/o Naturals en una llengua diferent del català, fet pel qual, segons el Decret de Mínims, el centre ha de sol·licitar autorització a la Conselleria.
  • Continuarem demanant a la DG de Planificació que el català disposi dels mateixos desdoblaments que l'anglès, que s'augmentin els recursos per al PALIC (ara del tot insuficients), etc. i demanàrem a la DG d'FP i FP que també hi insisteixi si realment té interès que les seves propostes siguin viables dins els centres.
Us pot interessar consultar tot el que hem publicat sobre el model lingüístic escolar durant aquest període, ho trobareu clicant AQUÍ. Si us interessa aprofundir més en el publicat sobre català en general, clicau AQUÍ.

Ara, la propera estació del document, que manco algun apartat és bàsicament calcat de la proposta que la comissió d'experts entregà a la Conselleria l'agost de l'any passat, és el Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB), on es tornarà a revisar tant a la comissió permanent com al plenari per tal d'elaborar-ne un informe del qual en derivarà una nova versió o esborrany que continuarà treballant-se després al Parlament i a les seves comissions educatives.

Així doncs, la proposta de model lingüístic escolar inclou, entre altres, aspectes com l'estatus de la llengua catalana a les IB, el projecte lingüístic de centre (PLC), la competència lingüística del professorat (titulacions i formació), l'atenció als nous vinguts (PALIC) o la millora de l'ensenyament de llengües.

En qualsevol cas, UOB Ensenyament continuarà reivindicant l'ensenyament 100% en català.