Retem comptes

Cerca en aquest blog

dilluns, 22 d’octubre del 2018

Manifest del claustre de L'IES Sineu en defensa de la dignitat dels docents i contra les denúncies a Fiscalia de Menors




Manifest davant les denúncies a Fiscalia de Menors contra alguns instituts de Mallorca 

Les denúncies que s'han interposat recentment contra els IES de Sineu, Felanitx i Marratxí a la Fiscalia de Menors, i el ressò mediàtic que s'ha volgut donar per part de determinats sectors, reclamen sens dubte algunes reflexions per part de la comunitat educativa, atès que s'està qüestionant no ja la tasca educativa dels centres d'ensenyament, sinó el mateix sistema educatiu. 

La realitat social i les dinàmiques polítiques i ciutadanes existents avui dia a l'Estat espanyol probablement faran augmentar els casos de controvèrsies socials i polèmiques que involucren tots els àmbits de la societat i, com no pot ser d'altra manera, també l'àmbit educatiu.

Lamentablement, actuacions i activitats que en altres moments es considerarien pròpies del debat plural i de la llibertat d'expressió inherent a qualsevol àmbit cultural i educatiu (existeixen nombrosos exemples en aquest sentit) ara, cada cop més, són i seran l'excusa perfecta de maniobres interessades, tergiversacions, denúncies d'adoctrinament i acusacions infundades contra els centres d'ensenyament i el sistema educatiu.

Davant aquest més que probable escenari d'intoxicació en què l'educació torna a estar en el punt de mira, docents, sindicats i administració educativa han de tenir una resposta responsable, però també contundent, de defensa i reivindicació del nostre sistema educatiu. Les irresponsables acusacions i denúncies d'adoctrinament han d'indignar la comunitat educativa, no solament perquè es fan des de desconeixement, la ignorància o la mala fe, sinó perquè són incoherents i irreals, i sobretot injustes.

El nostre sistema educatiu es fonamenta en valors democràtics, en el diàleg i el respecte, en la convivència i la solidaritat, en la equitat i la diversitat. Des de l'inici de la democràcia, els nostres centres educatius han aconseguit ser àmbits on els estudiants combinen l'aprenentatge educatiu amb la pràctica dels valors democràtics, on es formen com a persones per esdevenir ciutadans de ple dret en societats cada cop més cultes i complexes.

Les escoles, les universitats, els instituts (cadascú en la seva pròpia idiosincràsia) no són aliens a la realitat social existent fora de les aules. Lluny d'evitar debats, censurar expressions o suprimir l'esperit crític, el nostre sistema educatiu ha de saber conduir, gestionar i protegir la llibertat d'expressió i la pluralitat de les idees que es produeixen a qualsevol nivell educatiu i cultural, sempre des del respecte a la llibertat de les persones i el respecte a la identitat lingüística i cultural pròpies.

Qui vulgui aïllar, tancar o precintar els centres educatius de la comunitat que els sustenta, del debat i de l'actualitat social, paradoxalment no fa més que promulgar i practicar l'autèntic adoctrinament, i evitar una de les principals funcions que ha de tenir tot sistema educatiu, és a dir, la formació per a l'autonomia personal i la capacitat de les persones de construir el criteri propi.

No podem tolerar i encara menys acostumar-nos al fet que per articular determinats discursos polítics s'hagi d'arremetre contra els centres educatius o s'hagi de posar en qüestió la tasca de milers de docents que cada dia fan feina per transmetre valors de civisme, diversitat cultural, convivència i pluralitat d'idees. Per aquest motiu davant les denúncies, calúmnies i menyspreus al sistema educatiu demanam declaracions contundents i respostes fermes, unitàries, de defensa del nostre model  d'escola. Respostes que s'han d'engegar i visualitzar tant per part del col·lectiu docent, sindical i directiu dels centres escolars com per part de l'administració educativa, la que hauria de ser la primera interessada en salvaguardar un sistema educatiu inclusiu, democràtic i equitatiu.

Claustre de professors i professores de l'IES Sineu