Retem comptes

Cerca en aquest blog

dijous, 6 de juny del 2019

Educació continua carregant la manca de pressupost a l'esquena dels docents



Circular 147/2019

COMUNICAT DE PREMSA

Unió Obrera Balear, sectorial d'Ensenyament, acusa la Conselleria d'Educació de continuar carregant a l'esquena dels docents la manca de pressupost educatiu.

A la mesa sectorial d'ahir dimecres, Educació va prendre la decisió unilateral de prorrogar els criteris d'assignació de docents del curs actual, que contenen dues mesures que incompleixen la llei: permeten grups de primària amb 28 alumnes, que suposen un 12% més de la ràtio màxima quan legalment no es pot superar el 10%, i consenten que se sobrepassin els 25 alumnes en matrícula ordinària el mes de juny, quan legalment només es pot fer per necessitats extraordinàries d'escolarització d'alumnes incorporació tardana. Per altra banda, la resolució dels criteris del curs actual, signada pel conseller Martí March, no ha arribat a aparèixer al BOIB, tot i que el propi text indicava que s'hi publicaria i s'obriria un període per recórrer. Per tot plegat ara mateix hi ha una demanda als jutjats contra la Conselleria.

A més de les il·legalitats assenyalades, la Conselleria continua sense garantir el retorn a les 18 hores a secundària, ni les reduccions horàries dels interins majors de 55 anys, ni la disminució de les hores lectives a primària. No desdoblarà català a secundària, a diferència de l'anglès i tot i que acaba de reconèixer que el 45,3% dels alumnes de 6è de Primària té un nivell baix o molt baix d'expressió oral en català, ni tampoc les matèries amb major càrrega d'alumnes.

Cal recordar que el curs passat un de cada cinc grups d'infantil i primària superava la ràtio màxima de 25 alumnes. La Direcció General de Planificació no ens ha facilitat les ràtios del curs actual, que tenim demanades des del 25 de setembre, previsiblement desbordades tenint en compte els 2.444 nous alumnes que ja hi havia a principi de curs. El curs passat vam haver de recórrer a la Direcció General de Transparència per aconseguir-les.

El 2015 el PSOE va prometre que destinaria Educació el 5% del PIB a final de legislatura i només ha arribat al 3,1%, que representa el 18,32% del total autonòmic, quan l'anterior Pacte de progrés va acabar invertint el 22,42%. Els mil milions d'euros han estat del tot insuficients, com es demostra cada dia amb la manca de centres i docents i acabam de veure amb les deficiències de les escoles de Ca'n Picafort i Sa Pobla. Exigim al nou govern una inversió de xoc per a 2019 i que no torni a fer repercutir un pressupost magre i esquifit en la salut dels docents i la qualitat educativa.

Palma, 6 de juny de 2019