Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 27 de novembre del 2019

UOB denuncia les condicions laborals dels docents coordinadors TIC



Circular 160/2019
COMUNICAT DE PREMSA

Segons una enquesta d'Unió Obrera Balear, el 67% dels docents coordinadors informàtics (coordinadors TIC) es veuen obligats a assumir més tasques de les que els corresponen. Si bé la seva funció és organitzar i coordinar l'ús didàctic dels equipaments, les necessitats del centre fan que també s'ocupin del manteniment dels ordinadors, cablejat, miniordinadors dels alumnes, telefonia i megafonia, del muntatge i trasllats de les pissarres electròniques i de la gestió de plataformes informàtiques, que implica hores extra setmanals no reconegudes. La feina dels coordinadors ha augmentat amb el pas dels anys, tant en volum com en complexitat i responsabilitats.

El 74,5% dels enquestats opina que ha de fer tasques per a les quals no se'ls ha preparat, mentre que el 88,3% s'ha d'enfrontar sovint a situacions estressants, com l'excés de feina (87%), accions delicades que poden afectar el funcionament del centre (53%), les relacions amb els companys (31%) o l'entorn físic de treball (17%). En el 69% dels casos tota la feina recau en una sola persona.

Pel que fa a la formació el 57% no ha tingut ocasió de fer el curs bàsic de coordinació TIC, que és l'únic que ofereix la conselleria i no prepara de forma suficient, i el 48% considera que la seva especialitat docent no és prou compatible amb les competències que se li assignen.

La coordinació TIC no està remunerada, a diferència d'altres funcions, i el 62% considera que no té hores de reducció lectives suficients per dur endavant la feina.

Tot i que la Conselleria ha contractat una empresa per al manteniment dels equips, el servei s'ha demostrat insuficient i el 46% del centres encara recorre a una empresa externa. La despesa addicional en manteniment o compra d’equipament suposa més de 1000€ anuals en el 36% dels casos, i en altres se superen els 2000 € i 5000 €. Per fer front a aquesta despesa el 52% de centres recorren al finançament de tercers, les AMIPA en la meitat de casos.

Han contestat l'enquesta 94 docents coordinadors TIC sobre un total d'uns 300.

Unió Obrera Balear reclama un mínim d'hores lectives per als coordinadors en funció del nombre d'alumnes i equipaments; l'assignació d'un segon coordinador per als centres mitjans i grossos; coordinadors de zona per al manteniment dels centres de primària; una oferta formativa més àmplia; l'actualització de competències i el cobrament d'un complement específic. Pel que fa als equipaments dels centres, reclamam la renovació de les dotacions obsoletes i partides extra per a manteniment i nous equips, a fi de no haver de recórrer a les AMIPA.

Palma, 27 de novembre de 2019