Retem comptes

Cerca en aquest blog

divendres, 5 de març del 2021

Ple del CEIB: aprovació de l'Informe sobre la LEIB

 



Entre dimecres i ahir dijous es varen dur a terme les dues sessions del ple del CEIB per a la discussió i elaboració de l'informe que s'enviarà a la Conselleria d'Educació sobre l'Avantprojecte de Llei Educativa de les Illes Balears (LEIB). Cal recordar que aquest informe, tot i no ser vinculant de cara al redactat definitiu de la llei sí que és prou important ja que reflecteix la posició de la comunitat educativa sobre aquest avantprojecte de llei.

A banda de l'informe elaborat pel CEIB, l'IBdona també n'elaborarà un altre que remetrà a la Conselleria d'Educació. Després d'haver rebut aquests dos informes, des de la conselleria realitzaran les modificacions que estimin adients sobre l'esborrany de l'avantprojecte de la LEIB i a continuació el text ja entrarà dins el Parlament per al seu debat i votació. Les intencions de Martí March són poder aprovar la LEIB abans de l'estiu per així poder començar a implementar-la a partir del proper curs.

Les esmenes a l'avantprojecte de la LEIB que des d'UOB hem defensat i que finalment han estat incloses en l'informe que rebrà Martí March han inclòs aspectes com:

  • Assegurar per llei unes ràtios màximes que en cap cas es puguin sobrepassar. Finalment després d'arribar a una entesa amb els altres representants de la comunitat educativa s'ha inclòs a l'informe una proposta de 18 alumnes a Infantil, 22 alumnes a Primària i 26 alumnes a Secundària i Batxillerat. És important fer notar que en la primera versió del text de la LEIB no s'hi incloïa cap referència explícita a ràtios màximes.
  • Garantir una educació laica on les religions siguin objecte d'estudi com a fenomen històric i sociològic dins les Ciències Socials.
  • La gratuïtat de tota l'etapa d'Educació Infantil, tan el primer com el segon cicle.
  • Assegurar l'ensenyament en català a tots els nivells educatius i el domini de la llengua catalana per part dels alumnes de primària i secundària com a objectiu d'etapa.
  • No proveir de dotació de recursos públics aquells centres que segreguin l'alumnat per raó de sexe.
  • Consideració d'alumnat amb necessitats educatives de suport educatiu aquells alumnes nouvinguts amb desconeixement del català o de les dues llengües oficials. Cal fer notar que la llei només considerava alumnat NESE aquells alumnes nouvinguts amb desconeixement de les dues llengües oficials.
  • Garantir un acolliment lingüístic en llengua catalana amb una dotació horària i docent que en garanteixi l'aprenentatge.
  • L'autonomia pedagògica dels centres per a l'elaboració d'un projecte lingüístic que avanci cap un ensenyament íntegrament en català.
  • Un pla de formació específic del professorat sobre la crisi ambiental.
  • Assegurar una inversió educativa entorn del 7% del PIB en els propers vuit anys.
  • Que inspecció educativa vetlli per les condicions de treball dels docents, pel que fa a ràtios, espais, mitjans i salut laboral.
Des d'UOB seguirem informant del camí de la LEIB i estarem atents a veure què fa Conselleria amb les esmenes presentades per UOB i que el CEIB ha decidit incloure en el seu informe.