En data 3 de novembre de 2021 la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, va remetre (via GESTIB) als IES de les Illes Balears una carta de la Delegació de Defensa de les Illes Balears, en què convida a directors/es, caps d'estudis i orientadors/es a una trobada que se celebrarà el proper dijous dia 18 de novembre en el Centre d’Història i Cultura militar de Palma. Segons aquesta missiva, els objectius d'aquesta trobada són: presentació de la Delegació de Defensa, difusió de la cultura de defensa, i en darrer terme, donar a conèixer les possibles sortides professionals existents dins aquest sector.
Atesos els fets, des d'UOB Ensenyament rebutjam que la cultura bèl·lica es vulgui integrar en l'ideari del nostre alumnat. El que consideram més sagnant de tot aquesta "entesa" entre la Conselleria i els militars, és que la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres faci promoció i difusió d'aquesta proposta.
Fer arribar als centres una carta que inclou en el seu argumentari frases tipus "cada español tiene el derecho y el deber de conocer", en referència al servei de defensa de l'Estat espanyol, ens sembla una manca de criteri pedagògic i una mostra de servilisme envers l'estament militar.
Des d'UOB Ensenyament ens plantejam: què implica la cultura de defensa? Significa posar els infants en contacte amb armes, vehicles, míssils i altres materials militars, i fins i tot la pràctica real de tir, tal i com ocorregué al fet denunciat pel nostre sindicat a Eivissa el 2019 o l'esdevingut enguany en la primera fira d'Inca? En aquesta fira s'hi pogueren veure imatges on infants colcaven en vehicles militars o bé jugaven amb metralletes.
Que un Govern, suposadament de progrés, estengui la catifa d'entrada a les escoles a l'exèrcit per a que hi fomenti el militarisme i hi normalitzi la violència com a mètode per resoldre conflictes, és de jutjat de guàrdia!
Ho podem dir més alt però no més clar: fora els militars de les nostres aules!