Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 29 de juny del 2022

Mesa d'Inspecció i de Centres d'Atenció Preferent (CAP)


  • Reunió de la Mesa Sectorial d'Educació amb caràcter extraordinari el dimarts 28 de juny de 2022.
  • Proposta de procediment per formar part de la llista per proveir, mitjançant el sistema de comissió de serveis, llocs de feina de la Inspecció Educativa com a inspectors accidentals.
    • UOB Ensenyament valora positivament la proposta, en considerar-la útil i pràctica.
    • UOB ha votat SÍ a la proposta.
  • Proposta per la qual es determinen els criteris per considerar centres d’atenció preferent (CAP) determinats centres educatius públics.
    • Aquesta segona qüestió és més complexa.
    • El Sr. Morante ha explicat que l'objectiu estratègic no és només confeccionar una llista de centres que, donada la dificultat objectiva que representen, tenguin una sobredotació de recursos de suport educatiu, sinó també, a més, incentivar el professorat més experimentat per ocupar places a aquests tipus de centres.
    • UOB Ensenyament ha posat de relleu les següents qüestions, entre d'altres:
      • Com a principi general, ens agrada que es doti amb més recursos aquesta tipologia de centres.
      • El problema principal és la no adaptació dinàmica del model a la realitat canviant dels centres. Segons la informació que ens arriba de primera mà de molts dels centres que visitam, el problema és ben real. Aquesta qüestió és la principal discrepància que UOB manté amb l'Administració educativa pel que fa a aquesta qüestió.
      • Com a qüestió de màxima importància, ens hem fet ressò del clam de molts de centres que es queixen de la manca d'orientadors/es suficients.
      • UOB ha insistit en la importància de la reducció de ràtios.
    • Tot i les discrepàncies assenyalades, i donat que, en general, la proposta ens sembla profitosa per docents i alumnat, UOB ha votat SÍ a la proposta.

Ahir dimarts 28 de juny de 2022 es va reunir la Mesa Sectorial d'Educació amb caràcter extraordinari, amb la presència, entre d'altres, de la directora general de Personal docent, Rafaela Sánchez, el director general d'Ordenació, Planificació i Centres, Antonio Morante, la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, la cap del Departament d'Inspecció Educativa, Camila Tudurí, i la cap del Departament de Planificació i Centres, Antònia Serra. La Mesa ha tengut dos punts al seu ordre del dia, ben diferenciats:

1. Proposta de resolució de la directora general de Personal Docent per la qual s’aprova la convocatòria del procediment per formar part de la llista amb la finalitat de proveir, a totes les illes i mitjançant el sistema de comissió de serveis, llocs de feina de la Inspecció Educativa com a inspectors accidentals.

UOB Ensenyament valora postivament la proposta, en considerar-la útil i pràctica. Quant als procediments, els hem considerat correctes, després d'haver consultat tres dubtes de caire tècnic que la Sra. Tudurí ens ha resolt en termes de seguretat jurídica.

La publicació de la resolució és imminent per tal de confeccionar la llista com més aviat millor, i en tot cas abans del començament del proper curs.

UOB ha votat SÍ a la proposta.

2. Proposta de Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional per la qual es determinen els criteris per considerar centres d’atenció preferent (CAP) determinats centres educatius públics, s’estableixen les mesures de suport i dotació específica que han de rebre i es classifiquen com d’especial dificultat determinats llocs de treball docent.

Aquesta segona qüestió és més complexa. El Sr. Morante ha explicat que l'objectiu estratègic no és només confeccionar una llista de centres que, donada la dificultat objectiva que representen, tenguin una sobredotació de recursos de suport educatiu, sinó també, a més, incentivar el professorat més experimentat per ocupar places a aquests tipus de centres. També ha explicat que resulta fonamental definir bé la tipologia de l'alumnat de cada centre per tal de conèixer-ne les necessitats reals. Finalment, ha deixat clar que el concepte de CAP és dinàmic, és a dir, que evoluciona amb el temps i que, en termes ideals, seria desitjable que cap centre necessitàs recursos extraordinaris: la catalogació de 'CAP' no vol ni crear ni cristal.litzar una realitat escolar, sinó donar una resposta educativa a una necessitat social.

Davant l'exposició del Sr. Morante, UOB Ensenyament ha posat de relleu les següents qüestions:
  • Com a principi general, ens agrada que es doti amb més recursos aquesta tipologia de centres.
  • A partir d'allò que ens fan arribar els centres, potser la llista de centres CAP d'Inca està incompleta. Se'ns ha respost que s'estuadiarà la qüestió en recerca de possibles errades tècniques.
  • Hem suggerit que la llista de centres CAP hauria de romandre semi-pública, per tal de no estigmatitzar cap centre ni col·lectiu. El director general d'Ordenació, emperò, ha explicat que això és molt difícil, perquè la llista ha de ser pública i transparent per a què els professionals docents puguin saber quines destinacions sol·licitar.
  • Hem assenyalat com a problema principal el de la no adaptació dinàmica del model a la realitat canviant dels centres. És a dir, les necessitats del centres, a partir del nombre d'alumnes matriculats i dels seus perfils es defineixen a finals de curs, i condicionen els recursos assignats als centres el curs següent, amb independència dels canvis de necessitats reals que es puguin produir durant l'estiu o bé al llarg del curs. Se'ns ha respost que aquests casos són molt minoritaris i que, en la mesura d'allò que és possible, sí s'assignen nous recursos si les noves necessitats són grans. La realitat és que aquesta no és la informació que ens arriba de primera mà de molts dels centres que visitam, i que aquesta qüestió és la principal discrepància que UOB manté amb l'Administració educativa pel que fa a aquesta qüestió.
  • Hem demanat com es cobiran les places d'aquests centres en cas de no ser assignades via concurs de trasllats. Resposta: en tal cas, es cobriran tot seguint el procediment ordinari, i sense places perfilades.
  • Hem volgut precisar què s'entèn exactament quan es parla de "professorat expert". El Sr. Morante ens ha dit que, a aquest context, 'expert' significa "docent amb molta experiència o antiguitat". UOB comprèn la definció, però pensa que s'hauria de completar amb altres aspectes igualment enriquidors i definidors de la funció docent.
  • També hem demanat que se'ns precisi què vol dir exactament "incentivar els docents per a què demanin destinació a aquests centres". Se'ns ha respost que la incentivació consisteix en atorgar punts als docents que hi treballin, amb punts per al concurs de trasllats o per a d'alres qüestions, com ara el  barem per a comissions de serveis o barem d'interins.
  • D'altra banda, UOB ha demanat simplificar la burocràcia per a què els centres tenguin la consideració de CAP.
  • Com a qüestió de màxima importància, en hem fet ressò del clam de molts de centres que es queixen de la manca d'orientadors/es suficients. El Sr. Morante n'està parcialment d'acord, reconeix el problema, sobretot en tractar-se d'un dels punts dels Acords de Bellver, però diu que s'ha avançat en aquesta qüestió i que s'hi ha de seguir fent feina.
  • Finalment, UOB ha insistit en la importància de la reducció de ràtios d’entre un 10 % i un 20% respecte de les ràtios màximes de cada etapa educativa i el bloqueig de la matrícula de l’alumnat NESE per sota del 30%, "sempre que sigui possible". El Sr. Morante ha dit que es pot fer una nova redacció, així: “...sempre que hi hagi les infraestructures educatives necessàries” per tal de deixar clara la voluntat política de complir-ho i només arribar al màxim si és estrictament necessari. Si més no, a nosaltres ens sembla el mateix.
Tot i les discrepàncies assenyalades i donat que, en general, la proposta ens sembla profitosa per a docents i alumnat, UOB ha votat SÍ a la proposta.

En tractar-se d'una Mesa extraordinària, no hi ha hagut torn obert de preguntes.