Retem comptes

Cerca en aquest blog

divendres, 10 de juny del 2022

Un nou capítol en les retallades

 


Ahir, dijous dia 09 de juny es va reunir la Mesa Sectorial d'Ensenyament en sessió extraordinària on es va presentar amb el següent ordre del dia:


  1. Modificació de la disposició addicional tretzena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears

Per part de l'administració hi van assistir, entre d'altres, la directora general de Personal Docent, la Sra. Rafaela Sánchez, i el cap de departament de Personal Docent, Sr. Alberto Flores.

Quant al primer punt de l'ordre del dia, sobre la modificació del Decret que regula els requisits lingüístics, el més important és que serà requisit l'acreditació del Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC) en els casos recollits a l'article 2 del Decret, incloent el de la participació als concursos oposició d’accés als cossos docents. Una altra novetat d'aquesta modificació és que als casos recollits a l'article 2 s'afegeix el dels concursos d’accés als cossos docents. S'equiparen així els requisits lingüístics als dels concursos de trasllats o al de l'interinatge.

A la ronda d'intervencions, la representant d'UOB Ensenyament ha demanat si aquesta circumstància contempla que en el proper concurs de mèrits ,la publicació de les bases del qual està prevista pel darrer trimestre d'aquest any 2022, s'exigirà el FOLC. La resposta per part de l'administració ha estat que aquesta modificació s'aplicarà en tots els processos selectius que es convoquin a partir del moment que aquesta s'aprovi com ara el proper concurs de mèrits que es convocarà durant el darrer trimestre d'aquest any, o les oposicions del 2023 i successives.

Per tant, a partir del curs 22-23, la possessió del FOLC serà requisit en qualsevol procés de selecció de personal docent. A la ronda de votacions, UOB Ensenyament va votar a favor.

Pel que fa al segon punt de l'ordre del dia, sobre la modificació d'aquella part del Text Refós de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic referida a la Selecció, nomenament i cessament de personal funcionari docent interí, que s'ha d'adaptar obligatòriament a la nova normativa estatal, els punts més importants són:

  • Causes de nomenament de personal docent funcionari interí: les vacants tindran l'obligació de ser convocades mitjançant els processos selectius com a màxim en els següents tres anys i seran ocupades per personal interí mentre no sigui possible la seva cobertura per funcionaris de carrera.

  • Causes de cessament de personal docent funcionari interí: 
  • Vacants: el personal interí que ocupi una vacant no serà cessat el 31 d'agost del mateix curs, sinó que continuarà amb el nomenament fins que la vacant sigui ocupada per un funcionari de carrera o, si és el cas, canviï la plantilla del centre i desapareixi la vacant, amb un termini màxim d'ocupació de tres anys.
  • Substitucions: No es poden estendre més enllà del temps estrictament necessari que, com a màxim, serà el 30 de juny de cada any.
     
  • Supressió de la indemnització del personal docent funcionari interí que no ocupi una vacant: es suprimeix la indemnització al personal funcionari interí que hagi cobert substitucions per un període superior a cinc mesos i mig.

  • Així les coses, la representant d'UOB Ensenyament va instar l'administració a canviar el redactat demanant que no es fes una transposició restrictiva de la normativa estatal i que es consideràs que el temps estrictament necessari que marca la llei de l'estat fos fins 31 de juliol i no 30 de juny, d'aquesta manera els interins substituts no perden drets, ja que la contractació durant el mes de juliol suposaria canviar la indemnització per un mes més de feina, amb la conseqüent percepció de salaris, cotització a la seguretat social i puntuació a les llistes, petició a la qual es van sumar la resta de sindicats. L'administració no va acceptar la petició.

    Ja acabada la Mesa, cap al vespre, rebérem comunicació de la Direcció General de Personal Docent en el sentit que suprimirien la frase «
    que, com a màxim, serà el 30 de juny de cada any», deixant oberta la possibilitat d'estendre el contracte fins més enllà del 30 de juny. Aquesta rectificació no és suficient per UOB Ensenyament, però obre la possibilitat a què no es facin els cessaments el 30 de juny tant sí com no. Estarem a l'aguait com es considera això de «temps estrictament  necessari».

    Aquesta modificació és un atemptat contra els drets sociolaborals dels funcionaris docents interins. UOB Ensenyament s'oposa frontalment a la negació d'un dret adquirit com és el cobrament de la indemnització del mes de juliol o, en el seu cas, l'extensió del contracte i que suposa la vulneració de la dignitat d'aquesta part del col·lectiu que sembla que l'administració oblida que també són els seus treballadors.

    A la ronda de votacions, com no podia ser d'una altra manera, UOB Ensenyament va votar en contra.