Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimecres, 26 d’octubre del 2022

Nou Acord Marc: ni són els temps ni són les formes


 COMUNICAT DE PREMSA

La Conselleria d’Educació i Formació Professional ofereix, quan manquen sis mesos per a les eleccions autonòmiques, obrir un procés de negociació per a un possible nou acord marc sobre mesures sociolaborals i de polítiques educatives, i ha presentat un esborrany com a punt de partida

UOB Ensenyament celebra qualsevol iniciativa negociadora que procuri la millora de les condicions sociolaborals dels docents de les nostres illes. Ara bé, UOB vol posar de relleu algunes qüestions que li sobten.

Primerament, crida l’atenció el moment triat: l’anterior acord marc data del 2015 i, com reconeix el propi esborrany de la Conselleria, no s’ha aplicat en la seva totalitat. La lògica dictaria acabar de desplegar l’acord vigent (han tengut set anys per fer-ho!) i, en iniciar la propera legislatura, i en cas de romandre al Govern, iniciar un nou projecte estratègic, sobretot a un context de desplegament de la nova LOMLOE que implica tal càrrega de treball que fa que qualsevol proposta anterior hagi quedat obsoleta. Però en comptes d’això, engeguen aquest procés quan manca poc per a les eleccions. Sembla pur electoralisme.

D’altra banda, i sense entrar a valorar l’esborrany en sí mateix, també és curiós, si més no, que vàries de les propostes que s’hi recullen siguin simples obligacions legals de l’Administració, com ara la reducció de les places d’interinitats a un màxim del 8% o la integració dels professors tècnics de formació professional al cos de secundària.

També ens inquieta que l’esborrany comenci amb una suposada proposta de millora salarial que, ben llegit, podria implicar donar per escrit un permís tàcit per a què l’Administració autonòmica continuï amb la mala praxi de fer enginyeria comptable, i així garantir les apujades salarials només per a les retribucions bàsiques, però no per a les complementàries. UOB s’oposarà a aquest robatori encobert als docents, ja prou expoliats.

Finalment, UOB Ensenyament no pot sentir més que incredulitat en llegir la introducció de l’esborrany, que parla d’una Conselleria d’Educació que té com a objectiu prioritari la millora de les condicions sociolaborals dels docents al context d’una aposta decidida per al sector públic i una recuperació del diàleg social com a font d’acords.

Perquè la realitat percebuda pel nostre sindicat està molt allunyada d’aquesta Arcàdia feliç, una realitat bastida amb la contínua degradació de la funció docent, marcada per la burocratització, l’insuportable increment de la càrrega laboral, i l’empobriment dels docents, a més d’un riu de finançament per a l’ensenyament concertat que eixuga i esgota les fonts públiques. Una realitat construïda i desitjada per una Conselleria d’Educació autoritària i que intenta reduir els àmbits de negociació amb els sindicats a simples reunions informatives de les seves directrius. Una realitat que UOB no deixarà de denunciar, a més d’oposar-s’hi amb totes les seves forces.

Palma, 26 d'octubre de 2022