Retem comptes

Cerca en aquest blog

diumenge, 28 de juny del 2015

L'Assemblea de Docents demana al nou Govern un Decret llei per ajornar l'aplicació de la LOMCE

Fotografia: Amb Biel Barceló i Antoni Noguera de MÉS a sa Casa Llarga, dia 1 de juny de 2014, 25è de la vaga de fam.

Escrit del nostre company Jaume Sastre, reproduït de la pàgina de Facebook Vaga de fam per una educació digna, de qualitat i en català:


L'ASSEMBLEA DE DOCENTS DEMANA AL NOU GOVERN UN DECRET LLEI PER AJORNAR L'APLICACIÓ DE LA LOMCE

Crònica d'una assemblea decisiva.

Després d'una maratoniana assemblea de prop de tres hores celebrada ahir horabaixa a Porreres, l'Assemblea de Docents, va prendre els acords següents mitjançant una votació:


1.- Demanar al futur govern que prendrà possessió la propera setmana que ajorni l'aplicació de la LOMCE a través d'un decret llei. Aquesta decisió es va prendre després de tenir en compte l'opinió del despatx de missers contractat per l'AD segons el qual és possible ajornar l'aplicació de la LOMCE i aprofitar l'ajornament per subsanar totes les deficiències, mancances, contradiccions i defectes de forma provocats per les presses amb que el govern Bauzá l'ha volguda imposar.

I 2.- Mantenir el NO dels claustres a l'aplicació dels nous currículums i dels nous horaris de la LOMCE a l'espera dels esdeveniments postcessament del ministre Wert (cessat d'una manera fulminant dijous passat a les 10 del vespre) i també a l'espera de la presa de possessió del nou govern sorgit de les eleccions de dia 24 de maig.

Aquests acords es van prendre després d'un debat llarg, intens i enriquidor en el qual es va posar de manifest que la via del decret llei és un recurs excepcional al qual es pot recórrer com a mesura d'emergència en els casos en què hi pot haver conseqüències irreparables. Una de les intervencions clau durant l'assemblea fou la de Tonina Siquier, una dona valenta i una lluitadora històrica en la defensa del territori vinculada al GOB, quan va recordar que un dels primers consellers que va recórrer al decret llei fou Gabriel Vicens del PSM, que, in extremis, va aconseguir protegir determinades àrees naturals d'alt valor paisagístic quan era imminent la seva urbanització. Per descomptat, per aplicar un decret llei com aquest cal tenir la valentia de Biel Vicens que no es va deixar atemorir per les indemnitzacions milionàries que van reclamar als tribunals les empreses constructores implicades.

Com és evident, l'ús que va fer Biel Vicens del decret llei no té res a veure amb l'ús abusiu i reiterat que n'ha fet José Ramón Bauzá que el va emprar per saltar-se, per exemple, la decisió d'un tribunal respecte al TIL, o per menysprear el Parlament de les Illes Balears. Per a mi una altra intervenció decisiva fou la de l'exconsellera de Medi Ambient vinculada a Plataforma Crida, Margalida Rosselló, que va afirmar que la via del decret llei era perfectament possible i viable i que s'havia d'entendre com una mesura política per evitar un efecte devastador dins l'ensenyament. Rosselló i Siquier van coincidir també a afirmar que per fer un decret llei calia valentia tot i que no era comaprable les indemnitzacions a afrontar en casos de protecció del territori que en el cas d'ajornar l'aplicació de la Lomce per subsanar mancances i defecte de forma.

En resum, l'Assemblea de Docents va demanar al nou govern un acte de coherència i de valentia i que compleixi els compromisos electorals amb la comunitat docent. Perquè una cosa acabi bé ha de començar bé i la nova legislatura que comença i que succeeix el quadrienni negre de José Ramón Bauzá, no pot començar amb un nyap estratosfèric com el de Son Espases.

Ja per acabar, a la vista de les decisions preses per l'Assemblea de Docents, salta a la vista que els docents no ens hem deixat impressionar ni intimidar per les pressions dels directors d'ADESMA (Morante, March, Prohens...) ni per les amenaces dels dirigents de FAPA.

Francament, després de quatre anys de patir denúncies per part de personatges com Agustín Buades del INPF, de Jorge Campos del Círculo Balear, d'amenaces per part de Bauzá, Estarellas, Camps i companyia, que ara surti en Vicenç Rodrigo de la FAPA i ens digui als mestres que ens denunciarà a Madrid davant "El Defensor del Pueblo", si no ens avenim a fer el que ell diu, fan ganes de riure. És al.lucinant!.

La ficada de pota de Vicenç Rodrigo i de Jaume Ribes farà història. Jo, si fos d'ells --cosa que, evidentment, no som-- convocaria una roda de premsa i demanaria disculpes públicament a l'Assemblea de Docents per haver amenaçat els mestres que, com va dir el mestre de mestres, Biel Majoral, han desencadenat la IV Germania a les Illes Balears.

PS: El proper mes d'octubre farà 29 anys que faig escola i ja fa molts anys que vaig descobrir una cosa que, per descomptat, no em van ensenyar a cap universitat: per a un professor d'institut, el primer dia de classe és el més important i decisiu de tot el curs. El primer dia és vital perquè a la primera classe el mestre ha de marcar les regles i els límits del terreny de joc als seus alumnes. Segons com enfoqui la primera classe, un mestre es guanyarà el respecte dels alumnes; o, al contrari, aquests l'agafaran pel "pito del sereno" i l'acabaran tractant-lo com un moneiot de fira.

Vull dir amb això, que la primera setmana del futur govern serà clau, no només de tota la legislatura sinó de les properes eleccions de 2019. A hores d'ara, sembla que presidirà el govern Francina Armengol i que el conseller d'Educació serà el professor de la UIB, Martí March. Bé idò, la primera setmana de govern marcarà tota la legislatura. Las coses han vingut així i el calendari s'imposa i és inexorable. El caos excepcional que han provocat Wert i Bauzá a les escoles i que pateixen mestres, alumnes i famílies mereixen mesures excepcionals. El respecte és una cosa que s'ha de guanyar a pols i si Francina Armengol, Martí March, Biel Barceló... se volen fer mereixedors del respecte per part de la comunitat educativa, hauran de passar de les paraules als fets, ésser valents i al primer consell de govern aprovar un decret llei que ajorni l'aplicació de la LOMCE i que torni l'estabilitat als centres escolars. No hi ha volta de fulla. Tal faràs, tal trobaràs!

https://www.facebook.com/vagadefamjaumesastre/posts/790346171079192:0