A la mesa tècnica que ha tingut lloc avui dematí s'ha demanat de forma unànime que es canviï l'ordre de les proves de les oposicions d'ingrés lliure, de forma que es faci primer la Unitat didàctica i Programació, que per reglament estatal seria igualment eliminatòria, i després el tema escrit i la prova pràctica. D'aquesta manera guanyaria més pes l'aptitud didàctica dels aspirants.
Personal Docent n'ha pres nota però ha respost que això endarreriria el procés i no es plantegen posar més tribunals per davallar les ràtios. Cal tenir en compte que a Catalunya, on se segueix el model proposat, acaben les oposicions el mes d'octubre i els aspirants seleccionats fan la fase de pràctiques el curs següent. Hem demanat que s'estudiï un possible calendari d'aplicació amb el canvi d'ordre de les proves.
En tot cas, recordam una vegada més que des d'UOB proposam un model propi d'oposicions, i que dins el model actual reclamam que les proves no siguin eliminatòries.
Mentre estigui en vigor aquest model, exigim que sigui un autèntic procés d'oposició i concurs, no només en la normativa, sinó a la realitat. Per això és imprescindible que Conselleria vetlli per garantir que així sigui.
Una de les novetats de l'esborrany de convocatòria és que la Programació es lliuraria el dia d'inici de les proves. Això tindria sentit en cas que la primera prova fos la Programació i Unitat didàctica, però si es manté en primer lloc la prova escrita es generen moltes preguntes i objeccions que ja ens heu fet arribar. Podeu enviar-nos les vostres observacions al respecte a ensenyament@uob.cat.
El termini de presentació de sol·licituds anirà del 7 al 21 de març i es preveu que l'inici de les proves sigui el 22 de juny. Properament es durà a terme la mesa sectorial on s'aprovarà el text definitiu.
Vos feim un resum de les aportacions que hem fet als esborranys:
PLACES CONVOCADES
- Reclamam que dins el període 2018-2020 no es concentrin totes les convocatòries d’una mateixa especialitat en només dos anys, i que l’oferta de places es reparteixi de forma equilibrada. Igualment per a anys posteriors.
- Demanam que s’hi incloguin les especialitats següents:
- Francès a Secundària. S’han convocat dos anys consecutius d’alemany i anglès, i de francès només un.
- Intervenció sociocomunitària. Ara hi ha un 26,7 % de places de plantilla orgànica vacants, 7 en total: 5 a Mallorca, 1 a Eivissa i 2 a Menorca.
- Processos de Diagnòstic Clínic i Ortoprotètic. Hi ha tres vacants a Mallorca (IES Francesc de Borja Moll, IES Josep Maria Llompart i IES Politècnic), i una a Menorca (IES Cap de Llevant).
PROFESSORS TÈCNICS
- Demanam que es puguin presentar al concurs-oposició tots els professors tècnics de FP amb titulacions no universitàries, la majoria dels qual duen dècades exercint la professió. Per això instam la Conselleria a reclamar a Madrid la supressió del requisit de titulació universitària per als tècnics especialistes i superiors de FP amb titulacions no universitàries.
TRIBUNALS
- Reclamam:
- Que en la designació dels tribunals es garanteixi la competència lingüística oral i escrita en català de tots els seus membres i no només de la majoria.
- Incloure com a causes de renúncia justificada haver estat membre del tribunal en un o més dels tres cursos anteriors, i haver estat nomenat alguna vegada a partir dels 55 anys.
- Que es tengui en compte com a causa d’abstenció la impartició del màster de pedagogia a una part dels aspirants. Recordam que entre els casos de "situació d'abstenció" (article 23 de la Llei 40/2015) hi ha el de «Tenir relació de servei amb la persona interessada o haver-li prestat en els dos últims anys serveis professionals de qualsevol tipus i en qualsevol circumstància o lloc.»
- Que la convocatòria del president als membres del tribunal es formalitzi de manera oficial, amb comprovant de rebut signat.
- Que es donin instruccions a les direccions dels centres perquè els membres dels tribunals siguin dispensats d'hores no lectives a principis de juny per disposar de més hores de coordinació.
- Que s’actualitzi el Decret 62/2011 per augmentar les retribucions dels membres dels tribunals.
CITACIÓ I LLIURAMENT PROGRAMACIONS
- Reclamam:
- Que el lliurament de la Programació es dugui a terme dins un marge horari indicat pel tribunal.
- Que la citació dels aspirants es publiqui amb 48 hores d’antelació com a mínim i no 24. Igualment amb la resta de citacions de 24 hores a les reclamacions, citacions per a la resta de proves, etc.
PROVES, CRITERIS D'AVALUACIÓ I RECLAMACIONS
- Reclamam:
- Que els criteris generals de valoració es facin públics amb 30 dies naturals d’antelació a l’inici de les proves (i no 7) i que es concreti que els específics es publicaran com a mínim 15 dies abans de la realització de cada prova.
- Que es publiquin rúbriques detallades i amb la puntuació corresponent a cada apartat.
- Que es canviï l’ordre de les proves i es comenci per la Programació i Unitat didàctica.
- Que per garantir l'anonimat a les proves escrites s'introdueixi aquesta instrucció: «Per a les proves escrites es donaran dos sobres als aspirants. Un d’ells contindrà les dades del nom i DNI i s’introduirà dins l’altre sobre, que durà indicat el codi. No s’obrirà el sobre amb les dades personals fins que les puntuacions estiguin posades.»
- Que la lectura pública de la prova escrita davant el tribunal es pugui fer amb caràcter voluntari.
- Que a la prova pràctica es disposi com a mínim de tres hores.
- Que es garanteixi que la prova pràctica sigui la mateixa a totes les illes.
- Que les opcions A i B de la prova pràctica siguin significativament diferents.
- Que la prova adverteixi si cal respondre totes les preguntes i que cada pregunta indiqui la puntuació que li correspon.
- Que per a la preparació de la UD i Programació es permetin aparells informàtics amb connexió amb l’exterior.
- Que s'especifiqui que en el moment de la defensa l'exemplar de la programació de l'aspirant podrà estar subratllat i es podrà dur fet.
- Que es posi a disposició dels aspirants una pantalla electrònica i/o projector digital i el responsable del seu funcionament correcte no sigui l'aspirant.
- Que es pugui reclamar després de la primera prova com el 2017.
- Que la resposta per escrit del tribunal a les reclamacions es refereixi al contingut de la prova realitzada per l’aspirant, i que en cas de no modificar-se la puntuació, raoni amb detall com s’han aplicat els criteris d’avaluació.
MÈRITS
1) 1. Experiència docent prèvia
- A les observacions, demanam eliminar la frase:
- «No es valora l’experiència docent prestada en universitats públiques o privades, ni els serveis prestats com a educador o monitor, ni en activitats realitzades als centres com a auxiliar de conversa, lector, etc.»
2) 2.2.1 / 2.2.2 Formació acadèmica
- Reclamam que s’insti el Ministerio a modificar la igualtat de puntuació del doctorat i el diploma d'estudis avançats, de forma que el doctorat, que és d’un nivell superior, puntuï més.
- Reclamam que es tengui en compte com a mèrit les publicacions científiques i d’investigació en revistes estatals / internacionals.
PROGRAMACIONS DIDÀCTIQUES
1) FORMAT
- Reclamam que s'especifiquin els marges i que es pugui imprimir per les dues cares i en paper reciclat.
- Reclamam que s'incloguin els centres de règim especial entre els centres als quals s'ha de referir la programació d'un Departament d'Orientació. S'HA ACCEPTAT.
INSTRUCCIONS ALS TRIBUNALS
1) REVISIÓ PRESENCIAL
- Els opositors han de tenir dret a una revisió presencial, com van fer alguns tribunals per iniciativa pròpia, per dotar el procés de transparència i esvair les sospites de mala praxi.
- Reclamam que s’indiqui a les instruccions als tribunals que una revisió pot comportar la modificació de la qualificació.
- L'experiència de 2017 ens va dur a demanar la publicació prèvia dels criteris d'avaluació i les puntuacions per apartats mitjançant RÚBRIQUES. Insistim que es traslladi als tribunals.
- Continuam reclamant que les instruccions als tribunals siguin públiques, per garantir la transparència de la seva actuació.
- Reclamam que s'indiqui als tribunals que si l’aspirant s’equivoca d’opció a l’hora de fer les proves se li corregeixi d'ofici l’opció vàlida.
- Pel que fa a la prova pràctica, demanam que se’ls indiqui:
- Que s'augmenti la durada de la prova pràctica, atès que amb el mateix temps de les altres especialitats a més a més han de crear una composició.
- Que la prova s’ajusti a l’especialitat, perquè si a la composició s’hi afegeix que s’hi tinguin en compte alumnes repetidors, TEA, nouvinguts, etc., no hi ha temps material d’acabar-la.
- Que s’especifiqui què puntua. L'any passat van aprovar aspirants que no acabaren la composició, i van suspendre d'altres que ho feren tot.
- Que no es limiti el nombre de paper pautat per fer la composició. L'any passat només facilitaren 3 fulls i en fan falta més de disponibles.
- Que s’especifiqui que es permetrà l’ús de bolígraf de tinta esborrable.
- Que es posi un piano o teclat a disposició dels aspirants que ho sol·licitin.
- Demanam que s’adverteixi els aspirants que s’han de presentar amb puntualitat, per evitar suspicàcies quan es deixa entrar amb molt de retard, i que s’indiqui als tribunals que l’opositor podrà entrar si el retard no excedeix de 10-15 minuts i aporta un justificant (metge, accident...).
- Proposam que s'indiqui als tribunals que en cas que un/a aspirant no dugui la documentació en entrar a la prova, se li permeti començar-la i se li admeti sempre i quan algú li dugui la documentació abans d’acabar.
ALTRES OBSERVACIONS
1) CONDICIONS A LES AULES
- Reclamam que les instal·lacions de les aules siguin aptes i còmodes. A algunes aules de l'edifici Anselm Turmeda a la UIB les taules eren tan estretes que no hi cabia un full sencer en posició vertical.
- Reclamam que la temperatura de les aules estigui dins els límits legals.
- Demanam que es faciliti l’allotjament dels membres de tribunals i opositors que es desplacen a altres illes.
- Instam a sol·licitar la revisió de la normativa estatal de forma que el màster de formació pedagògica es pugui presentar després del termini d’inscripció, per als aspirants que enguany l'estan cursant (per exemple, el reciclatge de català es pot presentar més tard i a la borsa d'interins s’hi poden inscriure sense el màster.