Retem comptes

Cerca en aquest blog

dimarts, 9 de juliol del 2019

"Quatre mites sobre els docents"



Pel seu interès, vos recomanam aquest article publicat a novakdjokovicfoundation.org, la web de la fundació creada pel tennista Novak Djokovic per impulsar l'ensenyament al seu país (Sèrbia).

Quatre mites sobre els docents
Per , 4 de març de 2015

Hi ha molts mites sobre els professors. En aquest text intentarem desmuntar-ne alguns.

L'ensenyament és una feina difícil. A jutjar per la manera en què parlen algunes persones, és una meravella que els nens aprenguin alguna cosa. Si escolteu el que diuen algunes persones, inclosos els polítics i els mitjans de comunicació, sembla que els professors reben consells tot el temps, juntament amb llistes de coses que haurien de fer (però que aparentment no fan) per garantir el progrés dels alumnes. Ah, i per descomptat, acaben la feina a les 3.30 i tenen massa vacances! Per això deuen haver triat aquesta professió!

La realitat és molt més complexa i en aquest article tractaré de desacreditar alguns d'aquests mites sobre els professors. Tot i que no tots els docents són solidaris, compromesos i apassionats, la majoria fa aquesta feina per millorar les coses. Si estiguessin motivats pels doblers, haurien triat un dels molts altres llocs de treball amb menys hores i una remuneració molt més gran.

Els mestres estan motivats per veure el progrés dels nens, per com se'ls encén la bombeta després de comprendre un concepte complicat, i de sentir les coses imprevisibles i, de vegades (!) meravelloses que diuen. Pot ser una feina de màxims, d' alts i baixos, però mai no és avorrida i sempre és dinàmica. Sens dubte no és un servei de mainadera i, tot i que potser alguns pensin que els mestres només juguen o pinten tot el dia, cal saber com utilitzar diverses activitats i tècniques per garantir el desenvolupament acadèmic i social dels nens.


Recordeu que els professors també són éssers humans, i com tots els altres, cometen errors a causa de problemes personals que els poden distreure. Els bons mestres sempre reflexionen sobre la seva feina, i cerquen de manera constant com millorar la pràctica per utilitzar millor els recursos disponibles i proposar noves idees per a aquell nen especialment motivat.


Mite nº 1: acaben la jornada a les 3.30 i després tots aquests dies de festa: no deu ser tan dur.

L'ensenyament és una professió dura, i la major part del treball dur es fa fora de les hores en què el vostre fill és a classe. Segons una enquesta del govern encarregada l'any passat, un professor treballa de mitjana més de 50 hores setmanals. Això sembla ser una estimació conservadora, ja que molts professors que conec sovint treballen fins a 60 hores a la setmana. Hi ha molta feina en la planificació, recursos, marcatge i avaluació dels nens; no només per proporcionar-los una experiència d'aprenentatge divertida i atractiva, sinó també per assegurar-se que les experiències d'aprenentatge siguin adequades i adaptades tant per donar-los suport com per a desafiar-les. Com que són criatures imprevisibles, els nens poden desbaratar els millors plans i cal flexibilitat a l'hora de planificar i avaluar la tasca docent per respondre a les necessitats canviants dels estudiants. 



Mite 2: jornades de formació? Només una excusa per a un dia lliure!  
(NOTA: com podeu veure, a la Gran Bretanya la formació es fa en horari laboral).

Els professors ja han tingut la seva formació, no? Què poden necessitar amb un altre dia de formació? De fet, en fer enquestes, els professors emfatitzen constantment la importància del desenvolupament i la progressió professional durant tota la vida. Els inspira, els actualitza i els dóna l'oportunitat de desenvolupar noves tècniques pedagògiques. Atès que els professors solen dedicar gran part del temps als nens com a única dedicació, les oportunitats de desenvolupament professional permeten la col·laboració amb els companys i l’intercanvi de coneixement. L’Institut d’Educació de Londres reivindica que invertir en els professors és crucial “si es tracta de millorar els resultats educatius dels joves”. Sí, és així, els vostres fills es beneficien del desenvolupament professional continuat del seu professor.



Mite 3: els que poden, ho fan; els que no poden, ensenyen

El meu cor es trenca cada vegada que sento això. L’ensenyament és un art real, que té com a objectiu que els estudiants, que no sempre cooperen, adquireixin les habilitats i coneixements necessaris per assolir el seu potencial. No n'hi ha prou amb ser un expert en un tema per poder-lo ensenyar bé. Sí, els docents han de tenir una bona comprensió de la matèria, però és molt més important que siguin apassionats, inspiradors i que vagin més enllà de demostrar els seus coneixements d'experts als alumnes. Han de transmetre les habilitats i els coneixements necessaris perquè els nens aprenguin per si mateixos. No han d'exhibir tot el que saben, sinó que se centren en el progrés dels seus estudiants. Desenvolupen la propera generació de líders, innovadors i professors. Pel que jo sé, el que en sap, ensenya.



Mite nº 4: els professors són responsables de tota l'educació del nen.

He sentit pares que es lamenten de l’educació del fill moltes vegades; per manca de coneixements generals, perquè no se saben fermar les sabates, perquè no saben què diuen les notícies, etc. Cada adult que passa el temps amb un nen està involucrat en la seva educació i, tot i que els professors passen una gran part del dia amb els nens, només comparteixen amb ells la jornada escolar, que ja està més que sobrecarregada. Els pares poden donar un suport valuós al que fan a l'aula, proporcionant-los oportunitats d'aprenentatge a casa. Això podria ser tan senzill com mesurar els ingredients d'un pastís, per reforçar les seves habilitats de numeració, o ajudar-los a confiar en fermar-se els cordons de manera independent i ràpida, per tal de maximitzar el temps d'aprenentatge a l'escola. Igual que el proverbi africà, realment es necessita un poble per criar un fill. Els adults d'una comunitat han de treballar junts i tots ells són responsables del seu futur.


Podeu desmuntar altres mites sobre l’ensenyament? Ens encantaria escoltar-ne alguns.

***