Marta Escoda, Martí March i Jaume Ribas. Foto: CAIB |
Segons llegim avui a Diario de Mallorca, el conseller Martí March diu que garanteix suport jurídic als docents en cas d'intervenció física per aturar una brega, tal com hem reclamat, però que descarta un protocol d'actuació perquè "en educació no tot es pot protocol·litzar i és de sentit comú que davant una brega el primer que s'ha de fer és separar".
Des d'UOB discrepam del Conseller i continuam exigint unes instruccions clares, es diguin protocol o es diguin "orientacions", com la Direcció General d'Innovació anomena l'esborrany que ha fet arribar als sindicats. Els docents hem de saber amb antelació i amb el major detall possible com afrontar aquests casos, a fi d'actuar amb coneixement de causa, seguretat i tranquil·litat, i no deixar-ho tot en mans del "sentit comú", la intuïció o la improvisació.
El fet que el director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, digui que allò que sí pot tenir conseqüències jurídiques és "no intervenir", ens du a reafirmar-nos en la nostra reclamació.
Les instruccions es poden acotar en funció de l'edat dels alumnes, la capacitat física del docent, el lloc on es produeix la brega (dins l'aula, al pati, dins o fora del centre, etc.), i també es pot regular molt més el procediment d'intervenció: per exemple, com ha d'actuar el docent si està sol en el moment de la brega.
Cal tenir en compte que enguany l'Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (ICEE) ha rebut 186 demandes d'assessorament més que el curs passat, segons informa la Conselleria, i la meitat fan referència a l'assetjament, que pot derivar en episodis de violència física. La informació inclou dos documents adjunts on es pot veure que un 10% de les demandes són motivades directament per violència.
Properament des d'UOB farem les nostres aportacions a l'esborrany d'orientacions.
Nota de premsa de la Conselleria:
Diario de Mallorca, 3 de febrer: