Retem comptes

Cerca en aquest blog

dilluns, 10 d’octubre del 2022

Mesa Sectorial: Concurs de trasllats i Criteris de plantilles orgàniques

Avui s'ha convocat Mesa Sectorial d'Educació amb tres punts a l'ordre del dia:

1. Concurs de trasllats d'àmbit estatal

Tot i les mancances detectades, que han motivat el nostre conjunt d'esmenes -no totes     acceptades-, UOB considera que el plantejament general de l'esborrany és correcte, i per això ha votat afirmativament. Us convidam a llegir el resum complet per veure les nostres esmenes.

2. Concurs de trasllats d'inspectors d'àmbit estatal

Per les mateixes raons que al punt 1., UOB ha votat afirmativament.

3. Criteris d'establiment de plantilles orgàniques per al curs 23-24

UOB Ensenyament comparteix aquest criteri general, i per això ha votat sí a l'esborrany. Ara bé, una cosa és compartir el criteri de consolidació de places vacants que té la Direcció General de Personal Docent (que és allò que es votava), i una altra cosa és compartir el criteri de confecció de quotes de la Direcció General d'Ordenació, Planificació i Centres. UOB Ensenyament ha votat sí en el benentès que seguirà defensant una quota definida a partir d'una càrrega horària de 23 hores lectives a infantil i primària i 18 hores lectives a secundària, a més d'assegurar els desdoblament de les hores de català per fer front a l'emergència lingüística que vivim a les Illes Balears.


Avui, dia 10 d'octubre  de 2022, s'ha reunit la Mesa sectorial d'Educació amb caràcter extraordinari, amb la presència, entre d'altres, de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, i el cap de departament de Personal Docent, Albert Flores.

L'ordre del dia constava de tres punts:

1. Concurs de trasllats d'àmbit estatal

El concurs de trasllats es convocarà el 13 d'octubre de 2022 i el termini de participació serà del 17 d'octubre al 7 de novembre, ambdós inclosos. La gran novetat del concurs d'enguany és que, pel que fa al reconeixement de l'antiguitat als cossos docents, i per sentència del Tribunal Suprem, es tendran en compte els serveis prestats com a funcionari interí i com a funcionari en pràctiques, i no només com a funcionari de carrera. En canvi, pel que fa a l'antiguitat al centre, se seguiran tenint en compte només els serveis prestats com a funcionari de carrera. D'altres petites modificacions respecte del concurs del curs passat és que els docents orientadors podran demanar places a conservatoris, els professors de secundària podran demanar plaça a escoles d'art per al batxillerat artístic, i que s'eliminen les places dels camps d'aprenentatge perquè han deixat de ser places de plantilla orgànica per esdevenir places que es donen només en comissió de serveis.

Les propostes d'esmena d'UOB han estat aquestes:

1) Permetre l'exercici del dret preferent per les places dels centres d’educació infantil de primer cicle (0- 3 anys), i per les places dels centres d’especial dificultat.
    Els representants de la Conselleria han manifestat que no ens podien dir al moment quins motius tècnics podria haver per no permetre'l, i que ho esbrinaran.

2) Acotar els casos on sigui obligatori haver concursat a una plaça per poder-la demanar en comissió de serveis, en tractar-se la comissió de serveis d'una figura de natura provisional, mentre la plaça de concurs té natura estable.
    La resposta de la Conselleria és que no ho volen fer per tal d'evitar que les comissions de serveis esdevenguin una forma tàcita de destinació definitiva, cosa que genera greus problemes als centres d'origen. UOB ha puntualitzat que, conscient d'això, només parla d'acotar les casuístiques. Conselleria ha respost que, per aquest particular, considera suficient la flexibilització per als casos de situacions personals sobrevingudes.

3) Retirada de la base que prescriu la no obtenció de plaça per als funcionaris que cessin al servei actiu abans de la data de pressa de possessió.
    La Conselleria ha respost que aquesta base és normativa estatal no susceptible de modificació.

4) Incloure la impartició en llengua estrangera al marc dels programes Batxibac British, tal i com es reconeixen les seccions europees i el pla pilot plurilingüe.
    La Conselleria s'hi ha mostrat d'acord.

5) Pel que fa als coneixements de Llengua Catalana, donar 4 punts als certificats de Política Lingüística, EBAP, etc. que certifiquen el mateix nivell de coneixements que el de l’EOI.
    La Conselleria ha resposta que ho han demanat i que hi estan treballant.

6) Afegir un apartat al barem d'Altres Mèrits que reculli qualsevol certificat de llengües estrangeres vàlid dins el Marc de Referència de Llengües estrangeres del Consell d’Europa, perquè l’esperit del Marc Comú de Referència de Llengües estrangeres és acabar amb les fronteres nacionals i institucionals al bell sí de l’espai europeu i establir un marc vàlid per a tota Europa, de manera que qualsevol certificat homologat hauria de tenir, per definició, el mateix valor.
    La Conselleria ha posat de relleu que el Ministerio estableix una diferència palesa entre els títols d'EOI, en considerar-los com a títols amb càrrega lectiva al marc de la formació del professorat, i les simples acreditacions d'idiomes, que no garanteixen hores de formació. En tot cas, no s'han compromès a incloure dites acreditacions al barem.

7) Afegir els Centres Integrats de Formació Professional a la relació de centres d'ensenyament públic.
    La Conselleria s'hi ha mostrat d'acord.

8) Relacionar entre quins centres d'infantil i primària es produeixen les itineràncies, per a les places itinerants.
    Els responsables de la Conselleria han explicat que això no és possible per raons tècniques, donat que és una informació que no es coneix al moment de convocar el concurs.

9) Incloure tots el centres de l'Estat a la relació de centres, donat que el concurs és d'àmbit estatal i l'obligació de l'Administració és facilitar la tasca als administrats, i no obligar-los a trescar d'altres convocatòries d'altes comunitats autònomes. En el mateix sentit, UOB ha demanat que l'eina del mapa interactiu per confeccionar la llista de peticions de places i municipis sigui d'abast estatal, i no només de les Illes Balears, pel mateix motiu.
    La directora general de Personal Docent ha reconegut que és una petició raonable però, malauradament, no s'ha compromès ni a fer-ho, ni a coordinar-se amb la resta de comunitats autònomes a aquest respecte, ni tan sols a fer la petició al Ministerio. En comptes d'això, ha mastegat fesols.

Tot i les mancances detectades, que han motivat el nostre conjunt d'esmenes -no totes acceptades-, UOB considera que el plantejament general de l'esborrany és correcte, i per això ha votat afirmativament.

2. Concurs de trasllats d'inspectors d'àmbit estatal

UOB ha fet les mateixes esmenes que al concurs genreral per a docents pel que fa a les comissions de servei, i les certificacions de català i de llengües estrangeres, amb idèntiques respostes per part de l'Administració.

Per les mateixes raons que al punt 1., UOB ha votat afirmativament.

3. Criteris d'establiment de plantilles orgàniques per al curs 23-24

El Sr. Albert Flores ha explicat que el criteri general és el mateix que el del curs passat: d'acord amb la legislació vigent, s'han d'incrementar les places de plantilla orgànica fins a representar, com a mínim, un 92% del total, i per això tota plaça vacant s'ha de consolidar com a plaça de plantilla orgànica.

UOB Ensenyament comparteix aquest criteri general, i per això ha votat sí a l'esborrany.

Ara bé, una cosa és compartir el criteri de consolidació de places vacants que té la Direcció General de Personal Docent (que és allò que es votava), i una altra cosa és compartir el criteri de confecció de quotes de la Direcció General d'Ordenació, Planificació i Centres. UOB Ensenyament ha votat sí en el benentès que seguirà defensant una quota definida a partir d'una càrrega horària de 23 hores lectives a infantil i primpària i 18 hores lectives a secundària, a més d'assegurar els desdoblament de les hores de català per fer front a l'emergència lingüística que vivim a les Illes Balears.

Donat el caràcter extraordinari de la Mesa, no hi ha hagut torn obert de paraules.